Cum pot vedea usor antreprenorii daca firma este profitabila sau nu

Vi s-a intamplat sa reusiti sa cresteti vanzarile si sa fiti dezamagiti in ceea ce priveste profitul realizat care a fost sub asteptari? sau

Sa luati anumite decizii care credeati ca vor imbunatati profitul dar in realitate ati fost dezamagiti de rezultate?

Profitul este un indicator impactat de multi factori asadar… ati luat in calcul toti acesti factori?

In acest articol explicam modul in care puteti monitoriza usor profitabilitatea firmei.

Continue reading

Posted in Analiza Financiara (Controlling), Asistenta firme/antreprenori, Managementul Financiar al Firmei, Managementul Riscurilor/Audit | Tagged , , , , , | Leave a comment

Optimizarea Performanței Financiare: Cheia Succesului Financiar pentru IMM-uri

Conform statisticilor, un procent îngrijorător de 30% din firmele active din Romania nu reusesc sa fie profitabile și au constant probleme de cash flow, reflectând realități dificile pentru mulți antreprenori și manageri. Această situație este amplificată de faptul că 95% dintre companiile active în România sunt microîntreprinderi, majoritatea având până la trei angajați, conform unui articol scris de Iancu Guda pe Republica.ro.

Aceste date reflecta nevoia critica de monitorizare si analiza eficienta a performantei financiare pentru a sustine sustenabilitatea si cresterea acestor afaceri. Lipsa instrumentelor adecvate de monitorizare si analiza, impreuna cu dificultati in accesarea rapida si intelegerea informatiilor financiare, lasa managerii si antreprenorii fara un control eficient asupra performantei financiare si fara capacitatea de a identifica si de a raspunde la riscuri si oportunitati in timp util.

Provocarile Financiare ale IMM-urilor

Multe IMM-uri nu au un proces de planificare si control a performantei financiare iar ce nu masori nu poti controla nici imbunatati.

Acestea se confruntă cu lipsa accesului la instrumente rapide si eficiente de monitorizare si analiza a performantei financiare. In unele cazuri se pregatesc analize manuale procesate in Excel care necesita mult timp pentru a fi pregatite si sunt succeptibile unor erori de procesare.

In plus multe dintre IMM-uri nu au un specialist intern cu expertiza in analiza si management financiar (fiind o resursa scumpa).

Aceaste provocari conduc la o intelegere neclara a sanatatii financiare a afacerii, complicand gestionarea eficienta a resurselor si planificarea strategica.

Astfel pot aparea situatii in care:

  • antreprenorii afla mult prea tarziu ca firma se confrunta cu dificultati si nu mai pot sa o salveze.
  • antreprenorii pierd mult timp constant pentru a stinge incedii (probleme care apar in firma) pe care le puteau preveni sau identifica incipient daca  exista un proces de monitorizare.
  • Antreprenorii nu identifica rapid riscurile si oportunitatile financiare pentru a lua deciziile cele mai potrivite de business.

Importanta Monitorizarii si Analizei Financiare

O monitorizare si analiza financiara riguroasa pot preveni aparitia riscurilor financiare si transforma stagnarea in crestere. Prin intelegerea clara a profitabilitatii, fluxurilor de numerar si a situatiei financiare, IMM-urile pot lua decizii strategice informate, pot planifica investitii inteligente si pot evita capcanele financiare.

 

Aplicatia Finalitico

Finalitico este o solutie gandita sa raspunda la aceste provocari. Aplicatia ofera un instrument eficient pentru monitorizarea in timp real a performantei financiare, cu functii precum analiza financiara usoara si identificarea rapida a riscurilor si oportunitatilor.

Cu Finalitico Poti Transforma Provocarile in Oportunitati

Aplicatia Finalitico sprijina managerii si profesionistii financiari sa controleze performantele financiare ale afacerii, demonstrandu-se ca un partener de incredere in gestionarea financiara. Aplicatia automatizeaza procesul de analiza financiara si furnizeaza rapoarte manageriale, grafice, analize personalizate si alerte care ajuta managerii sa ia decizii si sa gestioneze mai bine afacerea din perspectiva financiara.

Optimizarea performantei financiare este esentiala pentru succesul in afaceri. Intr-un mediu economic dinamic, dificil si in continua schimbare, instrumente precum Finalitico sunt vitale pentru a ramane competitivi si pentru a transforma provocarile financiare in oportunitati de crestere.

Acceseaza site-ul Finalitico, creaza-ti cont si incearca gratuit aplicatia!

Posted in Analiza Financiara (Controlling), Asistenta firme/antreprenori, Managementul Financiar al Firmei | Tagged , , , , , | Leave a comment

Lansarea aplicatiei Finalitico

Sper sa te regasesc bine.

In primul rand, vreau sa-ti multumesc pentru interesul manifestat pentru aplicatia Finalitico.

Astazi am vesti importante despre Finalitico pe care doresc sa ti le impartasesc.

Continue reading

Posted in Analiza Financiara (Controlling), Asistenta firme/antreprenori | Tagged , , , , , , | Leave a comment

2024-Limite fiscale importante legate de Cifra de Afaceri sau venituri

Cifra de afaceri  si veniturile reprezinta indicatori critici pentru performanta afacerii si este important sa-i monitorizam constant.

Anul 2024 vine cu cateva modificari fiscale care depind de nivelul Cifrei de afaceri sau veniturilor pe care le realizeaza firma. De aceea este important sa monitorizam acest indicator si din perspectiva fiscala pentru a fi pregatiti la schimbarile pe care le genereaza.

De ce e important daca veniturile ating valoarea de 500.000 Euro?

Firmele cu venituri anuale de maxim 500.000 RON sunt considerate microintreprinderi si beneficiaza din punct de vedere fiscal de impozitare pe venituri. Peste aceasta valoare firmele vor fi impozitate la profit (cu o cota de 16% din profitul impozabil).

De retinut si faptul ca un antreprenor care are mai multe firme poate beneficia de regim de impozitare pe venituri doar pentru o singura firma.

De ce e important daca Cifra de Afaceri atinge valoarea de 60.000 Euro?

Un alt plafon anual relevant este cel de 60.000 Euro, important pentru stabilirea cotei de impozitare. Firmele cu venituri de maxim 60.000 Euro vor plati un impozit de 1% din venituri iar cele cu venituri intre 60.000 -500.000 Euro vor plati un impozit de 3% din venituri.

De retinut: daca firma are anumite coduri CAEN  cota de impozitare este 3% indiferent de plafonul de 60.000 Euro.

De ce e important daca Cifra de Afaceri atinge valoarea de 300.000 RON ?

Daca firma are o Cifra de afaceri anuala inferioara plafonului de 300.000 RON firma poate aplica pentru scutirea de TVA (regim special de scutire) sau poate opta sa se inregistreze in scopuri de TVA.  Peste aceasta limita firmele sunt obligate sa se inregistrezi ca platitor de TVA.

Nu uitati caci separat de implicatiile fiscale Cifra de afaceri si  veniturile reprezinta un indicator cheie pentru afaceri si, de aceea, este important sa-i monitorizam constant pentru a controla si optimiza performatle financiare ale firmei. 

Cum putem monitoriza Cifra de Afaceri (tipuri de analize)?

  • Evolutia si analiza  Cifrei de afaceri in timp
  • Evolutia si analiza marjelor de profitabilitate
  • Break Even Point -Pragul de Profitabilitate zero

Cu aplicatia Finalitico poti monitoriza si optimiza Cifra de afaceri si veniturile  la un click distanta. Aplicatia iti genereaza automat rapoarte prin care poti monitoriza evolutia in timp a Cifrei de afaceri si a marjelor de profitabilitate, alaturi de analize sintetizate si inputuri care sa te ajute sa iei decizii de imbunatatire. Incearca gratuit.

Posted in Analiza Financiara (Controlling), Asistenta firme/antreprenori, Managementul Financiar al Firmei | Tagged , , , , | Leave a comment

Cum e mai bine platitor sau nu de TVA?

Precizez de la inceput caci zona mea de expertiza nu e cea fiscala dar cum sunt in cautare de solutii de optimizare financiara pentru IMM-uri (maximizarea rezultatelor in raport cu costurile) caut sa citesc si sa fiu la curent cu legislatia si schimbarile legislative fiscale pentru a vedea cum sunt impactate firmele dar si in incercarea de a gasi oportunitati de optimizare legala din perspectiva fiscala.
 
 
De aceea azi imi pun intrebarea:  Cum credeti ca e mai bine sa fii sau nu platitor de TVA pana atingi pragul in care esti obligat sa te inregistrezi in scopuri TVA?

Aici ma refer la situatia in care firma nu are o Cifra de Afaceri mare si nu atinge inca plafonul in care legea te obliga sa te inregistrezi ca platitor de TVA. Plafonul actual este 300.000 RON pe an ca Cifra de Afaceri (undeva o medie lunara de 25.000 RON).  
 
Ma gandesc si analizez 2 optiuni daca firma nu atinge pragul respectiv:

Scenariul 1. Nu ma inregistrez ca platitor de TVA.
In acest caz nu voi avea TVA aferent vanzarilor (nu pun TVA cand facturez si nu am TVA colectat).

Am TVA doar la achizitii (de la facturile de la furnizori), nu pot recupera acest TVA ca si in cazul in care as fi platitor de TVA (adica sa-mi scad TVA dedus din TVA colectat si sa platesc diferenta la stat).

Cateva avantaje:

  • Nu ma mai complic la facturare cu TVA,
  • pretul la care facturez poate fi mai mic si mai competitiv pentru ca nu include TVA,
  • am vazut ca firmele de contabilitate percep un tarif mai mic daca nu esti platitor de TVA,
  • raportarea fiscala e mai simpla pentru ca nu sunt platitor de TVA.

Dezavantaje:  

  • mai toate serviciile de la furnizori includ TVA si eu voi plati toate facturile cu TVA inclus (impact pe Cash-ul meu) fara sa pot sa mi-l recuperez cu un mecanism similar cu cel in cazul in care sunt platitor de TVA.
  • Dar totusi toate facturile de la furnizori (suma incluzand TVA-ul) mi le voi trece pe cheltuieli ale lunii, practic acest TVA devine o cheltuiala a firmei.

Ce impact are asta asupra firmei mele?

  • Daca sunt platitor de impozit pe profit deorece TVA-ul va fi o cheltuiala practic profitul meu va scadea si implicit si impozitul pe profit.
  • Insa daca inregistrez pierdere acest TVA nu ma ajuta la taxare. In plus daca sunt platitor de impozit pe venit la fel profitul lunii va scadea dar impozitul fiind un procent din Cifra de Afaceri nu va fi impactat de acest TVA.

Scenariul 2. Ma inregistrez voluntar ca platitor de TVA.

  • In acest caz voi factura cu TVA (va trebui sa cresc preturile pentru a include si TVA).
  • O sa am mai multa bataie de cap cu facturare cu TVA si raportare fiscala legata de TVA.
  • TVA-ul total din facturile de vanzare va deveni TVA colectat. In paralel TVA-ul total din facturile de la furnizori il voi inregistra ca TVA dedus. La sfarsitul lunii diferenta dintre TVA colectat si TVA dedus devine TVA de plata (astfel imi pot recupera TVA-ul platit)
  • Observam caci in acest caz TVA-ul din facturile de la furnizori nu mai reprezinta o cheltuiala a firmei ci o creanta pentru firma. Practic TVA-ul colectat este o datorie a firmei catre stat, iar TVA-ul dedus este o creanta (o datorie a statutului catre firma). In functie de valoarea lunara a TVA colectat si TVA dedus firma are de plata sau de recuperat TVA de la stat.

Asadar consider ca sunt si avantaje si dezavantaje aferent faptului ca esti sau nu platitor de TVA.

Voi cum considerati ca este mai avantajos?

 
Finance-Edu si Finalitico, partenerii tai digitali de optimizare financiara pentru succesul afacerilor.

Posted in Analiza Financiara (Controlling), Asistenta firme/antreprenori | Tagged , , , | Leave a comment

Putem folosi balanta pentru a monitoriza performantele firmei?

Astazi mi-am propus sa raspund la intrebarea daca putem sa folosim balanta contabila pentru a  analiza  cum performeaza firma.

Continue reading

Posted in Analiza Financiara (Controlling), Managementul Financiar al Firmei | Leave a comment

De ce managerii si antreprenorii nu citesc balanta financiara?

Am auzit undeva spunandu-se “antreprenorii ar trebui sa citeasca mai des balanta firmei”. Apoi m-am gandit daca aveau dreptate. Si opinia mea este ca “Nu”

Extract dintr-o balanta contabila:

Continue reading

Posted in Analiza Financiara (Controlling), Asistenta firme/antreprenori, Managementul Financiar al Firmei, Managementul Riscurilor/Audit | Tagged , , | Leave a comment

Profitul firmei nu este egal cu Cash-ul

Probabil ca ai mai citit deja in alte articole ale mele cand am mentionat caci Profitul nu este egal cu Cash-ul.

Continue reading

Posted in Analiza Financiara (Controlling), Asistenta firme/antreprenori, Managementul Financiar al Firmei | Tagged , | Leave a comment

Azi vin cu o rugaminte catre tine

Astazi vin cu o rugaminte catre tine ca si abonat al blogului.

Acum mai bine de 4 ani am creat canalul Finance-Edu de educatie financiara pentru succesul afacerilor. Obiectivul canalului este de a ajuta profesionistii financiari, managerii si antreprenorii cu articole utile, programe de training si servicii de consultanta din aria Management Financiar  pentru controlul si optimizarea rezultatelor financiare ale firmei.



Pentru a intelege mai bine nevoile tale si ale firmei si cum putem sa te ajutam cel mai bine am creat un chestionar la care te rog sa participi. Feedbackul tau este foarte important si sper sa-ti faci timp aprox. 5 minute pentru a raspunde la cateva intrebari.

Aici poti accesa chestionarul.

Toti cei care vor completa acest chestionar pot beneficia de un cupon de reducere de 10% la orice training din platforma Finance Edu pana la sfarsitul acestui an. Poti obtine acest cupon atunci cand vrei sa achizitionezi un curs, scriind un email la office@finance-edu.ro si mentionand adresa de email de pe care ai completat chestionarul.

Iti multumesc pentru ca urmaresti informatiile care ti le trimit si ca imi furnizezi comentarii valoroase. Acest lucru ma ajuta sa inteleg mai bine cum pot sa te ajut si sa creez informatii si programe care raspund mai bine nevoilor tale.

Multumesc,
Alina Demeter

Posted in Analiza Financiara (Controlling), Asistenta firme/antreprenori, Managementul Financiar al Firmei | Tagged , , , , , | Leave a comment

De ce afacerea ta nu este profitabila si cum poti schimba acest lucru. Episodul 4

Azi revin cu nou episod din Seria Principalele cauze pentru care afacerea ta nu este profitabila (cat ai dori) si cum poti schimba acest lucru.

Daca nu reusesti sa ai profitabilitatea dorita, daca ai facut anumite schimbari dar inca nu esti multumit cum performeaza firma iti propun o lista de posibile cauze pentru care afacerea ta nu este profitabila (cat ai dori) si cum poti schimba acest lucru (intr-o mini serie de articole).

O poti considera ca o lista de idei de gandire atunci cand vrei sa identifici arii care nu functioneaza corespunzator in afacerea ta si sa te gandesti la actiuni concrete prin care sa imbunatatesti profitul.

Continue reading
Posted in Analiza Financiara (Controlling), Asistenta firme/antreprenori, Managementul Riscurilor/Audit | Tagged , | Leave a comment