Cum e mai bine platitor sau nu de TVA?

Precizez de la inceput caci zona mea de expertiza nu e cea fiscala dar cum sunt in cautare de solutii de optimizare financiara pentru IMM-uri (maximizarea rezultatelor in raport cu costurile) caut sa citesc si sa fiu la curent cu legislatia si schimbarile legislative fiscale pentru a vedea cum sunt impactate firmele dar si in incercarea de a gasi oportunitati de optimizare legala din perspectiva fiscala.
 
 
De aceea azi imi pun intrebarea:  Cum credeti ca e mai bine sa fii sau nu platitor de TVA pana atingi pragul in care esti obligat sa te inregistrezi in scopuri TVA?

Aici ma refer la situatia in care firma nu are o Cifra de Afaceri mare si nu atinge inca plafonul in care legea te obliga sa te inregistrezi ca platitor de TVA. Plafonul actual este 300.000 RON pe an ca Cifra de Afaceri (undeva o medie lunara de 25.000 RON).  
 
Ma gandesc si analizez 2 optiuni daca firma nu atinge pragul respectiv:

Scenariul 1. Nu ma inregistrez ca platitor de TVA.
In acest caz nu voi avea TVA aferent vanzarilor (nu pun TVA cand facturez si nu am TVA colectat).

Am TVA doar la achizitii (de la facturile de la furnizori), nu pot recupera acest TVA ca si in cazul in care as fi platitor de TVA (adica sa-mi scad TVA dedus din TVA colectat si sa platesc diferenta la stat).

Cateva avantaje:

  • Nu ma mai complic la facturare cu TVA,
  • pretul la care facturez poate fi mai mic si mai competitiv pentru ca nu include TVA,
  • am vazut ca firmele de contabilitate percep un tarif mai mic daca nu esti platitor de TVA,
  • raportarea fiscala e mai simpla pentru ca nu sunt platitor de TVA.

Dezavantaje:  

  • mai toate serviciile de la furnizori includ TVA si eu voi plati toate facturile cu TVA inclus (impact pe Cash-ul meu) fara sa pot sa mi-l recuperez cu un mecanism similar cu cel in cazul in care sunt platitor de TVA.
  • Dar totusi toate facturile de la furnizori (suma incluzand TVA-ul) mi le voi trece pe cheltuieli ale lunii, practic acest TVA devine o cheltuiala a firmei.

Ce impact are asta asupra firmei mele?

  • Daca sunt platitor de impozit pe profit deorece TVA-ul va fi o cheltuiala practic profitul meu va scadea si implicit si impozitul pe profit.
  • Insa daca inregistrez pierdere acest TVA nu ma ajuta la taxare. In plus daca sunt platitor de impozit pe venit la fel profitul lunii va scadea dar impozitul fiind un procent din Cifra de Afaceri nu va fi impactat de acest TVA.

Scenariul 2. Ma inregistrez voluntar ca platitor de TVA.

  • In acest caz voi factura cu TVA (va trebui sa cresc preturile pentru a include si TVA).
  • O sa am mai multa bataie de cap cu facturare cu TVA si raportare fiscala legata de TVA.
  • TVA-ul total din facturile de vanzare va deveni TVA colectat. In paralel TVA-ul total din facturile de la furnizori il voi inregistra ca TVA dedus. La sfarsitul lunii diferenta dintre TVA colectat si TVA dedus devine TVA de plata (astfel imi pot recupera TVA-ul platit)
  • Observam caci in acest caz TVA-ul din facturile de la furnizori nu mai reprezinta o cheltuiala a firmei ci o creanta pentru firma. Practic TVA-ul colectat este o datorie a firmei catre stat, iar TVA-ul dedus este o creanta (o datorie a statutului catre firma). In functie de valoarea lunara a TVA colectat si TVA dedus firma are de plata sau de recuperat TVA de la stat.

Asadar consider ca sunt si avantaje si dezavantaje aferent faptului ca esti sau nu platitor de TVA.

Voi cum considerati ca este mai avantajos?

 
Finance-Edu si Finalitico, partenerii tai digitali de optimizare financiara pentru succesul afacerilor.

This entry was posted in Analiza Financiara (Controlling), Asistenta firme/antreprenori and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a comment