De ce managerii si antreprenorii nu citesc balanta financiara?

Am auzit undeva spunandu-se “antreprenorii ar trebui sa citeasca mai des balanta firmei”. Apoi m-am gandit daca aveau dreptate. Si opinia mea este ca “Nu”

Extract dintr-o balanta contabila:

Am sa-ti explic parerea mea si poti sa-mi lasi un feedback daca esti de acord sau nu (fie ca esti finantist, manager sau antreprenor).

Balanta este un raport financiar conceput pentru a fi folosit de contabili. Un raport  care include informatii financiare foarte utile  (cifrele firmei reprezentate per conturi contabile, miscari in luna si soldul lor la sfasitul lunii) dar destul de tehnic. Raportul este necesar contabililor si controllerilor, managerilor financiari cu scopul de reflecta corect activitatea si rezultatele firmei.

Balanta cel mai adesea este folosita pentru a pregati cele trei rapoarte financiare cheie care reflecta rezultatele firmei:

  • Bilantul
  • Contul de Profit si Pierdere (P&L)
  • Raportul Cash Flow

Atunci este corect sa le cerem antreprenorilor si managerilor non financiari sa citeasca balanta pentru a fi in controlul finantelor firmei?

Este absolut corect si critic ca managerii si antreprenorii sa cunoasca cifrele firmei dar nu este realist sa ne asteptam ca acestia sa poata citi un raport financiar tehnic pe care doar contabilii sunt pregatiti sa-l inteleaga.
Si atunci cum pot fi managerii si antreprenorii sa fie in controlul cifrelor firmei?

Exista o serie de rapoarte financiare care sunt gandite si structurate pentru a putea fi intelese si analizate mai usor de non finantisti  (managerii + antreprenori).

Rapoartele financiare standard

Vorbim mai intai de cele 3 rapoartele financiare critice ale firmei mentionate mai sus (Bilant, P&L si Cash Flow). Acestea sunt rapoarte standard, orice firma trebuie sa le pregateasca si sunt relevante atat managementului firmei dar si utilizatorilor externi (clienti, furnizori, banci, investitori, etc)

Cu un training minim de educatie financiara orice manager si antreprenor poate sa inteleaga si sa analizeze aceste rapoarte si in baza lor sa poata lua deciziile corecte si din perspectiva financiara.

Rapoarte manageriale

In cadrul contabilitatii s-a dezvoltat aripa de contabilitate manageriala care include o serie de rapoarte, simulari financiare si informatii financiare care sprijina  managementul in luarea deciziilor.

Daca rapoartele financiare sunt standard si reflecta rezultatele financiare la nivelul intregii firme in cazul rapoartelor manageriale:

  • fiecare firma in functie de specificul ei poate sa-si creeze o multitudine de rapoarte manageriale, Dashboarduri  si indicatori financiari.
  • pot prezenta informatia mai detaliat la nivel de linii de business, grupe de produse, zone geografice
  • pot  cumula informatii financiare cu  informatii non-financiare, astfel analiza managementului in baza lor este una mult mai complexa

Mai jos voi include cateva exemple de rapoarte manageriale sub forma de Raport si Grafic  din aria de Vanzari (Cifra de afaceri).

Raport Trend lunar  Cifra de Afaceri vs Target
 
Ce informatii ne ofera: Evidentiaza evolutia lunara (in valoare absoluta si %) a  Cifrei de Afaceri realizate vs Target

Raport Trend lunar  Cifra de Afaceri per tip produse

Ce informatii ne ofera: Evidentiaza evolutia lunara a Cifrei de Afaceri per tip produse

1.Lasa-mi te rog un comentariu daca consideri ca astfel de  dashboarduri ti se par utile si mai usor de inteles decat informatia prezentata in format Raport in care avem foarte multe cifre.

2.Cum ai prefera sa analizezi informatiile financiare:  Raport, Grafic sau Raport si  Grafic?

Iti multumesc si te sustin cu informatii financiare pentru a creste performantele firmei.

Finance-Edu

Advertisement
This entry was posted in Analiza Financiara (Controlling), Asistenta firme/antreprenori, Managementul Financiar al Firmei, Managementul Riscurilor/Audit and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s