Azi revin cu nou episod din Seria Principalele cauze pentru care afacerea ta nu este profitabila (cat ai dori) si cum poti schimba acest lucru.
Daca nu reusesti sa ai profitabilitatea dorita, daca ai facut anumite schimbari dar inca nu esti multumit cum performeaza firma iti propun o lista de posibile cauze pentru care afacerea ta nu este profitabila (cat ai dori) si cum poti schimba acest lucru (intr-o mini serie de articole).

O poti considera ca o lista de idei de gandire atunci cand vrei sa identifici arii care nu functioneaza corespunzator in afacerea ta si sa te gandesti la actiuni concrete prin care sa imbunatatesti profitul.
In episodul 1 (Link ) am prezentat o cauza din aria predecesoare vanzarii si am pledat pentru o strategie de marketing.
In episodul 2 (Link) am prezentat o cauza din aria Vanzari, mai precis preturile.
In acest episod voi continua cu alte cauze care pot influenta profitul din aria Vanzari, mai precis veniturile din vanzari.
Cateva cauze care pot influenta negativ profitul
- Nu reusesti sa vinzi suficient, vinzi cantitati mici, nu ai vanzari recurente.
- Nu vinzi cat ai putea vinde. Ai putea vinde si produse / servicii conexe dar te concentrezi doar pe cateva produse / servicii de baza pentru care nu ai cereri suficiente
- Nu folosesti la maxim clientii existenti pentru a creste comanda medie / si recurenta vanzarilor si te concentrezi prioritar pe atragerea de clienti noi (care implica costuri mari)
- Nu ai un proces pus la punct prin care sa te asiguri ca furnizezi clientilor o experienta placuta pentru a reveni la tine si a te recomanda si altora.
- Vinzi produse / servicii de slaba calitate in raport cu ce le prezinti / promiti beneficii nerealiste / promiti termeni de livrare nerealiste / nu iti respecti promisiunile. Pierzi vanzarile viitoare de la clientii existenti / pierzi in imaginea de brand care te va costa pe termen lung
Daca vrei sa fii abonat la educatie financiara pentru succesul afacerii subscrie la newsletterul Finance-edu.ro (click aici).
Solutii prin care putem creste veniturile din vanzari si implicit profitul:
Poti creste vanzarile prin diferite metode. Daca nu avem suficiente vanzari este important sa identificam posibile cauze si sa actionam in acest sens.
Spre exemplu putem creste vanzarile:
- printr-o strategie de marketing coerenta care sa ne faca cunoscuta oferta catre audienta potrivita. ! Dar atentie trebuie sa identificam canalele potrivite de marketing si promovare si sa testam eficienta lor altfel riscam sa angajam costuri semnificative si sa nu avem rezultatele asteptate
- oferte speciale catre clientii existenti pentru a-i fideliza si a-I incuraja sa cumpere mai mult de la noi. Costul achizitiei unui nou client este semnificativ, de aceea asigura-te ca folosesti la maxim capacitatea de vanzare catre clientii existenti. ! Atentie insa ofertele si promotiile de reduceri trebuiesc gandite bine pentru a nu risca sa vindem in pierdere.
- dezvoltare de produse si servicii conexe produselor/ serviciilor de baza care sa-i ajute pe clienti si sa-ti genereze surse noi de venituri
- Gaseste noi canale de vanzare si creaza parteneriate prin care sa vinzi pe aceste canale
- Ofera-le clientilor tai produse si servicii de calitate in timpul promis, monitorizeaza satisfactia clientilor si feedback-ul lor. Atunci cand nu reusesti sa le oferi ce le-ai promis explica-le situatia si incearca sa le oferi alte bonusuri care sa compenseze inconvenientul survenit.
Tu cum reusesti sa cresti vanzarile? M-as bucura sa am si parerea ta.
You must be logged in to post a comment.