Firmele nu fac proiectii viitoare ale Cash Flowului
In alte articole ti-am vorbit despre cat de important este ca firmele sa aiba control asupra Cash-ului, activitate pe care o denumim generic Cash Flow Management.
Cash Flow Management este la fel de aplicabil firmelor in faza de start-up, mentinere sau dezvoltare si este o activitate critica pentru a evita situatia in care cash-ul (sau mai precis lipsa de cash din firma) ne controleaza el pe noi si ne conduce spre multe alte riscuri financiare.
Daca in vremuri de crestere sau stabilitate economica Cash-ul este un indicator important ce trebuie urmarit alaturi de Profit, in situatii de criza Cash-ul devine cel mai important indicator pe care firmele trebuie sa-l monitorizeze.
Aceasta deoarece in perioade de criza pentru multe firme va fi greu sa-si seteze obiective de profitabilitate iar incasarile de cash vor fi mai dificile datorita unui flux ingreunat in lant din economie care va pune o presiune asupra Cash-ului firmei.
Cash Flow-ul reprezita miscarile de cash dintr-o firma sub forma intrarilor si iesirilor de cash sau altfel spus incasari si plati care se deruleaza de catre firma.
Pentru a te ajuta sa controlezi cash-ul din firma am identificat posibile cauze de ce o firma poate sa ramana in mod constant fara cash si recomandari pentru a evita aceste situatii.
Astazi o sa-ti vorbesc despre cazul in care firmele nu fac proiectii viitoare ale Cash Flow-ului respectiv nu estimeaza miscarile de cash (intrari si iesiri) si soldul de cash la anumite perioade: saptamanal / lunar / trimestrial.
Lipsa unor estimari viitoare a Cash Flow-ului este unul din riscurile majore pentru ca o firma sa esueze chiar si in conditiile in care ea realizeaza profit.
Proiectiile viitoare ale Cash Flow-ului asigura predictibilitate firmei pentru a se evita anumite probleme sau riscuri si reprezinta instrumental prin care firmele pot sa se dezvolte sustenabil fara riscuri majore.
Prin aceste proiectii se poate estima daca firma are Cash Flow pozitiv sau Cash Flow negative (Excedent sau Lipsa de cash) si se pot lua masuri de optimizare a afacerii.
In acest articol am explicat cum circula banii intr-o firma si ca fluxurile de numerar se impart pe 3 tipuri de de activitati: exploatare, investitii si de finantare care se regasesc in Situatia Cash Flow-ului.
Atunci cand facem proiectii de Cash Flow vom respecta formatul Situatiei de Cash Flow pe aceste 3 tipuri de activitati:
Estimare Cash Flow din activitatea operationala / de exploatare.
Putem avea 2 cazuri.
Cash Flow pozitiv: reprezinta situatia in care firma are mai multe intrari/ incasari de cash din vanzari comerciale decat iesiri/plati catre furnizori, angajati, autoritati.
Cash Flow negativ: reprezinta situatia in care firma are mai putine intrari/ incasari de cash din vanzari comerciale decat iesiri/plati catre furnizori, angajati, autoritati. Evident in acest caz firma are o problema deoarece nu va putea sa-si acopere datoriile curente dar exista solutii pentru optimizarea afacerii respectiv sa colecteze mai mult cash si/ sau sa reduca cheltuielile.
Estimare Cash Flow din activitatea de investitii.
Reprezinta activitatile de investitii in mijloace fixe cu scopul de a creste profitabilitatea si se concretizeaza in iesiri de cash aferente achizitiilor de mijloace fixe sau intrari de cash aferente vanzarii de mijloace fixe.
In general, sumele necesare investitiilor sunt semnificative si acestea trebuiesc corespunzator planificate pentru a nu aduce firma intr-o pozitie de criza de cash. Se recomanda ca investitiile sa fie suportate din surse externe pe termen lung (credite pe termen lung) in detrimentul folosirii capitalului de lucru (incasari de la clienti). Aceasta deoarece cand folosim creditele chiar daca se va plati un cost suplimentar sub forma dobanzii plata poate fi esalonata pe o perioada lunga de timp in loc sa fie platita imediat.
Estimare Cash Flow din activitatea de finantare.
Reprezinta activitatile prin care firma atrage surse de finantare care pot fi proprii (aport la capital al actionarilor) sau externe (imprumuturi).
In functie de estimarile care s-au facut pe Cash Flow din activitate de exploatare (care poate fi pozitiv sau negativ) si estimarile pentru activitatea de investitii, firma va putea sa faca proiectii si sa planifice Cash Flow-ul din activitatea de finantare.
Exemplu de Proiectie Cash Flow pe 2 scenarii:
Scenariul 1
Firma are nevoie de Cash Flow de finantare de 60.000 Euro pentru a acoperi activitatile de investitii
Scenariul 2
Firma nu are nevoie de Cash Flow de finantare. Activitatile de investitii pot fi sustinute din Cash Flow-ul generat de activitatea de exploatare.
Asadar va recomand sa faceti proiectii ale Cash Flow-ului. La inceput ele pot fi mai simpliste si poate nu foarte exacte dar pe parcurs cand se implementeaza aceasta practica si cu lectii din trecut procesul de estimare al Cash Flow-ului poate fi imbunatatit.
In perioada de criza trebuie sa continuam sa facem proiectii ale Cash Flow-ului. Particularitatea in aceasta perioada este ca aceste proiectii sunt mai putin predictibile, de aceea le facem pe o perioada mai mica de timp si le revizuim mai des. In perioada de criza setam obiectivele pe perioade mai scurte de timp.
Rezultatele vor fi vizibile: o cunoastere si un control mai bun al operatiunilor, mai putine riscuri si situatii de criza.
Ajut managerii si profesionistii financiari sa maximizeze profitabilitatea firmelor si sa previna riscurile financiare. Daca esti interesat de educatie financiara pentru succesul afacerii aboneaza-te la newsletterul Finance-edu.ro (click aici).
You must be logged in to post a comment.