Cum controlam Cash Flow-ul firmei-Riscuri si solutii-Ep2

Firmele nu monitorizeaza situatia reala a Cash Flow-lui vs Cash Flow Estimat

Acest articol face parte din mini cursul gratuit “Cum controlam cash-ul firmei (Managementul Cash Flow-ului)”

Cash Flow Management este la fel de aplicabil firmelor in faza de start-up, mentinere sau dezvoltare si este o activitate critica pentru a evita situatia in care cash-ul (sau mai precis lipsa de cash din firma) ne controleaza el pe noi si ne conduce spre multe alte riscuri financiare.


Daca in vremuri de crestere sau stabilitate economica Cash-ul este un indicator important ce trebuie urmarit alaturi de Profit, in situatii de criza Cash-ul devine cel  mai important indicator pe care firmele trebuie sa-l monitorizeze. 


Pentru a te ajuta sa controlezi cash-ul din firma am identificat posibile cauze de ce o firma poate sa ramana in mod constant fara cash si recomandari pentru a evita aceste situatii.

 In acest episod o sa-ti vorbesc despre cazul in care firmele nu monitorizeaza situatia reala a Cash Flow-lui saptamanal/ lunar vs Cash Flow Estimat pentru a identifica si preveni riscurile de lipsa de cash.

In Episodul 1 (vezi articolul aici) am explicat de ce este important ca firmele sa realizeze proiectii viitoare ale Cash Flowului (Cash Flow Estimat). Dar daca firmele realizeaza aceste proiectii dar nu monitorizeaza miscarile de Cash reale vs aceste estimari atunci proiectiile de Cash Flow nu vor avea mare valoare.

Principiul este similar cu planificarea si pregatirea unui buget in cazul in care nu exista controlul bugetar (monitorizare performanta reala vs buget).

De ce este important ca firmele sa monitorizeze Cash Flow-ul real vs cel estimat.

Numai printr-o astfel de monitorizare firmele vor putea:

  • Sa se asigure caci Cash-ul estimat este in linie cu asteptarile si
  • In cazul in care vor exista variatii majore de la estimarile facute (intrari sau iesiri de cash semnificativ mai mari sau mai mici decat estimat) firmele vor putea sa identifice din timp posibile perioade de lipsa sau excedent de Cash si sa ia masurile necesare.

Vrei sa primesti articole similare cu sfaturi pentru maximizarea performantei financiare a firmei? Aboneaza-te la newsletterul Finance-edu.ro (click aici).

In continuare voi prezenta un exemplu de monitorizare a Cash Flow-ului real vs cel estimat.

dav

Putem observa prin monitorizarea Cash-ului real vs cel estimat aferent lunii martie caci:

  1. avem incasari de la clienti mai mici cu 15.000 decat am estimat (de analizat cauza: s-au vandut volume mai mici / sau nu s-au incasat facturile la timp / sau ambele cauze)
  2. avem plati catre furnizori/ angajati mai mari cu 2.000 decat am estimat (s-a contractat un serviciu nou ne-estimat incepand cu luna martie)
  3. Ca urmare a incasarilor sub asteptari si a platilor usor mai mari decat cele estimate firma are un deficit de cash din activitati de exploatare de (2.000).
  4. Pentru ca firma sa poata sa acopere platile din exploatare si sa achizitioneze un mijloc fix de 10.000 (asa cum s-a estimat) si sa ramana cu un sold final de cash considerat optim de 5.000 firma trebuie sa apeleze la linia de credit si sa atraga 17.000.
  5. Alternativ firma poate lua in calcul optiunea sa amane achizitia mijlocului fix si in acest caz va trebuie sa apeleze la linia de credit pentru o suma mai mica de 7.000.

Asadar va recomand sa faceti proiectii ale Cash Flow-ului dar in egala masura sa monitorizati constant Cash-ul real vs Cash-ul Estimat. Astfel veti putea sa identificati rapid variatiile majore fata de ce a-ti planificat si sa identificati din timp posibile perioade de lipsa sau excedent de Cash pentru care sa puteti lua masurile necesare.

Nu trebuie sa va lasati speriati de realizarea acestei  monitorizari, la inceput ea poate fi mai simplista si nu va trebuie un soft sofisticat si scump, o puteti face folosind un spredsheet Excel.


In perioada de criza trebuie sa continuam sa monitorizam constant Cash Flow-ul. Particularitatea in aceasta perioada este instabilitatea de aceea trebuie sa monitorizam mai des Cash-ul. In perioada de criza setam obiectivele pe perioada mai scurta de timp si le revizium mai des.


Rezultatele vor fi vizibile: un control mai bun al operatiunilor si a cash-ului generat de firma,mai putine riscuri si situatii de criza.

 

Advertisement
This entry was posted in Analiza Financiara (Controlling), Asistenta firme/antreprenori, Managementul Financiar al Firmei, Managementul Riscurilor/Audit and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s