M-am gandit in ultimul timp la mesajele care le trimit catre voi prin newsletter-ul Finance-Edu si prin care doresc sa ajut cat mai multe firme, specialisti financiari, antreprenori si manageri.
Iti multumesc ca aloci timp pentru a citi emailurile pe care ti le trimit si sper ca informatiile furnizate sa te ajute constant cu informatii si instrumente pentru cresterea performantei financiare a afacerii si prevenirea riscurilor financiare.
Dar nu pot sa ignor realitatea in care ne gasim de mai bine de o saptamana. Ma refer la un RISC care poarta numele unei marci de bere. Este foarte transmisibil, nu stim inca un remediu si asta ne da multiple temeri: Coronavirus (COVID 19). Acest risc ne va impacta cu siguranta si din perspectiva financiara si va genera un risc financiar.
Ceea ce stim este ca toti suntem impactati in aceste momente dificile si numai impreuna vom putea sa trecem peste ele. Sunt momente in care trebuie sa avem grija de copii si cei varstnici. Singurul lucru care sta in puterea noastra este sa respectam cat mai mult izolarea pentru a incetini raspandirea virusului, dar aici trebuie sa fim uniti. Daca unii dintre noi respectam izolarea dar altii inca considera ca acest virus nu e problema atunci efortul primei categorii este zadarnicit.
Este de asemenea un moment foarte greu pentru toate afacerile, mai ales pentru firmele mici si mijlocii. Categoric ne aflam in preajma unei noi crize financiare. Cu toate ca multi analisti financiari vorbeau de ceva timp de o noua criza financiara nimeni nu s-a gandit ca ea va fi cauzata de un virus.
Aici cred ca trebuie sa constientizam ca d.p.d.v economic evolutiile in timp sunt ciclice si ca la anumite intervale de timp (pe care cred ca nimeni nu le poate prezice exact) omenirea si economia se va confrunta cu situatii de criza.
Dar la fel de important este sa intelegem ca dupa momente de criza, vin si momente de redresare si crestere, asa cum explicam evolutie este ciclica in timp.
Am gasit un grafic care exemplifica bine aceasta evolutie intre anii 1881 si 2009.
http://www.businessbookmall.com/economics_9_the_business_cycle.htm
Am ascultat un webinar al unei persoane care o urmaresc constant si de la care invat informatii inportante despre business care ne vorbea despre faptul ca statistic fiecare criza are 3 faze. Mi s-a parut interesant si as dori sa impartasesc cu voi.
Cele 3 faze ale crizei sunt:
Faza 1: „Focul”.
Este perioada de boom a crizei care este o perioada foarte perturbatoare pentru noi. Ne confruntam cu criza, cu efectele ei negative si nu stim cum sa ripostam. Ceea ce consider ca este important de retinut este faptul ca in aceasta perioada de stres la nivel ridicat nu suntem capabili sa luam decizii potrivite.
De aceea sfatul este, ca in aceasta perioada, sa incercam pe cat posibil sa nu luam decizii majore sau sa le amanam. Daca acest lucru nu este posibil atunci sfatul ar fi sa luam decizia cea mai potrivita cu informatiile care le avem in acest moment. Daca in timp decizia se dovedeste ca nu e potrivita poti sa schimbi planul, trebuie sa fii flexibil si sa te adaptezi continuu la schimbari.
Faza 2: „Tranzitia catre noua normalitate”
Chiar daca crizele sunt grele si disruptive asta nu inseamna ca nu vin si cu lucruri bune. In urma oricarei crize apar si oportunitati.
De fapt daca in vreme de normalitatea marea majoritate a business-urilor pot functiona, in criza se face o triere. Unele afaceri mai puternice sau care stiu sa se adapteze la noua realitate vor rezista altele pot chiar accelera rapid. In schimb multe alte afaceri nu vor putea merge mai departe.
In criza oamenii sunt mai creativi, identifica solutii mai bine. Aceasta deoarece natura umana atunci cand este in zona de confort (normalitate) nu performeaza la maxim. Dar criza ne scoate din zona de confort si atunci suntem nevoiti sa gasim solutii inovatoare sa ne descurcam in noua ecuatie.
Asa apare faza 2-“Tranzitia catre noua normalitate”. Incet, incet oamenii trebuie sa se adapteze la situatie, sa gaseasca solutii unele mai bune altele mai putin bune (Try and Error-Incercari si Esecuri) si sa inceapa sa adopte solutiile bune in urma incercarilor.
Faza 3 „Noua normalitate”
Aceasta este faza care urmeaza fazei 2 de tranzitie catre noua normalitate. Oamenii si afacerile au trecut prin momente grele, au incercat diverse solutii, cele care au functionat au inceput sa-si arate efectele si astfel se intra intr-o noua normalitate. Este momentul cand ciclul reincepe.
Am vrut sa impartasesc cu voi aceste statistici deoarece stiu ca toti avem temeri in aceste momente. Cu siguranta nu e usor prin ce trecem dar vreau sa stim caci oamenii trec peste crize si trebuie sa incercam sa ramanem calmi si sa gasim solutii.
Atunci cand trecem printr-o criza ne confruntam cu un management al tranzitiei.
Am gasit o reprezentare sugestiva a managementului tranzitiei.
Sursa: http://fiveelementsconsultinggroup.com/about-us-2/our-team/dana-wright/
Aveti grija de voi si de cei dragi si respectati izolarea.
You must be logged in to post a comment.