Firma nu monitorizeaza capitalul circulant (care este predecesorul cash-ului)
Acest articol face parte din mini cursul gratuit prin email “Cum controlam cash-ul firmei (Managementul Cash Flow-ului)”
Cash Flow Management este la fel de aplicabil firmelor in faza de start-up, mentinere sau dezvoltare si este o activitate critica pentru a evita situatia in care cash-ul (sau mai precis lipsa de cash din firma) ne controleaza el pe noi si ne conduce spre multe alte riscuri financiare.
Daca in vremuri de crestere sau stabilitate economica Cash-ul este un indicator important ce trebuie urmarit alaturi de Profit, in situatii de criza Cash-ul devine cel mai important indicator pe care firmele trebuie sa-l monitorizeze.
Pentru a te ajuta sa controlezi cash-ul din firma am identificat posibile cauze de ce o firma poate sa ramana in mod constant fara cash si recomandari pentru a evita aceste situatii.
In acest episod (Episodul 3) o sa-ti vorbesc despre cazul in care firma nu monitorizeaza capitalul circulant (care este predecesorul cash-ului)
De ce este important ca firma sa monitorizeze capitalul circulant?
Cash-ul de care dispune firma din activitatea operationala (denumit Cash Flow Operational) este influentat de miscarea capitalului circulant numit si fond de rulment sau capital de lucru.
Capitalul circulant = Active curente – datorii curente= (cash+ creante+ stocuri)-datorii curente
Miscarea stocurilor, creantelor si datoriilor curente genereaza intrari si iesiri de cash.
Daca firma monitorizeaza doar cash-ul fara sa monitorizeze capitalul circulant este ca si cum am incerca sa slabim si monitorizam constant doar greutatea dar nu monitorizam ce mancam (nr de calorii pe zi) si cata miscare sau sport facem.
Atunci cand firma monitorizeaza constant evolutia capitalului circulant (a soldurilor creantelor, datoriilor curente, stocurilor, si indicatorii aferenti):
- monitorizeaza capacitatea activelor din cadrul entitatii de a se transforma in bani, fara riscuri si capacitatea firmei de a a-si plati datoriile curente cu banii generati din activele curente.
- poate detecta din timp intarzierea transformarii in cash a creantelor si stocurilor (intrari de cash intarziate) si datorii care vor deveni scadente si pentru care nu veti avea cash suficient.
In practica managementul firmei trebuie sa solicite si sa monitorizeze un Dashboard care sa cuprinda informatii financiare relevante despre Capitalul Circulant. Dashboardul va fi pregatit de Departamentul Financiar si poate include indicatori/ solduri/ analiza soldurilor/ evolutia soldurilor in timp).
Mai jos voi prezenta cateva idei de astfel de indicatori si informatii financiare, bineinteles lista poate fi continuata si adaptata in functie de specificul fiecarei firme.
Creante
- Presupunem ca scadenta facturilor emise clientilor este de 30 zile. Monitorizarea lunara a soldului de clienti si analiza soldului pe vechimi (ne va arata care sunt clientii cu sold mai vechi de 30 zile-adica clientii care nu au facut plata la timp)
- Analiza lunara a soldul de clienti neincasati > 180 zile ( valoare absoluta si % din total sold clienti)
- Analiza lunara a indicatorilor de gestiune a creantelor: Viteza de rotație a creantelor si Perioada medie de colectare a creanțelor, care ne va indica daca creantele se incaseaza la timp de la clienti precum si situatii de intarzieri la plata/ creante incerte si clientii rau platnici.
Solutii pentru riscurile identificate:
Discutii cu clientii pentru incasarea creantelor; nu se mai fac livrari clientilor pana nu se recupereaza soldurile restante, implementarea politicii de credit control pentru vanzari.
Stocuri
- Monitorizarea lunara a soldului de stocuri (produse finite, marfuri) pe tipuri produse si analiza soldului pe vechimi
- Analiza lunara a soldul de stocuri cu miscare lenta (ex. mai vechi > de 180 zile, sau functie de specific) (valoare absoluta si % din total sold stocuri)
- Analiza lunara a indicatorilor de gestiune pentru stocuri: Viteza de rotație a stocurilor si Numarul de zile de stocare care ne va indica daca stocurile se ruleaza la un interval de timp asteptat precum si situatii de stocuri cu vanzare slaba.
Solutii pt riscuri identificate:
Managementul stocurilor (se vor mentine stocuri minime, vanzare accelerata: discounturi/ plata in rate pentru a vinde stocurile cu miscare lenta).
Datorii curente
- Monitorizarea lunara a soldului de datorii si analiza soldului pe vechimi
- Analiza lunara a indicatorilor de gestiune datorii: Viteza de rotație a datoriilor, Perioada medie de plata a datoriilor, care ne va indica daca datoriile se platesc la timp (in corelatie cu scadenta de plata conform contractului).
Vrei sa primesti articole similare cu sfaturi pentru maximizarea performantei financiare a firmei? Aboneaza-te la newsletterul Finance-edu.ro (click aici).
Indicatori de lichiditate:
Indicatorii din aceasta grupa arata capacitatea activelor din cadrul entitatii de a se transforma in bani, fara riscuri. De asemenea indica capacitatea firmei de a-si plati datoriile curente cu banii generati din active curente.
Exista un numar mare de firme care nu reusesc sa plateasca datoriile curente cu banii generati din active curente si atunci opteaza la surse financiare externe (credite).
Exista 3 indicatori de lichiditate:
Va recomand sa monitorizati regulat evolutia capitalului circulant printr-un Dashboard pregatit de Departamentul Financiar.
In baza acestei analize veti putea:
- sa monitorizati capacitatea firmei de a plati datoriile curente cu bani generati din activele curente
- sa detectati intarzieri la colectarea creantelor si sa luati masuri de recuperare
- sa identificati din timp situatii de cash insuficient din active curente si necesitatea de a gasi alte surse de finantare pentru plata datoriilor (exemplu creditare).
Prin monitorizarea capitalului circulant (predecesorul Cash-ului) puteti controla Cash-ul operational al firmei.
In perioada de criza trebuie sa continuam sa monitorizam capitalul circulant (predecesorul cash-ului). Particularitatea in aceasta perioada este instabilitatea si de aceea vom monitoriza mai des. In perioada de criza setam obiectivele pe perioade mai scurte de timp.
Cu ce probleme va confruntati cand vorbim despre controlul Cash-ului?
You must be logged in to post a comment.