Care este asemanarea intre profitul firmei si prajitura ta preferata

Un lucru e cert cu totii ne dorim sa avem cat mai des prajitura preferata.

 

 

 

 

 

 

La fel si firmele, managerii si antreprenorii doresc ca firma sa aiba cat mai des profit deoarece asta inseamna caci firma se va aprecia si dezvolta in timp. Actionarii vor putea sa reinvesteasca mai multi bani in afacere sau vor putea sa retraga o parte din profit sub forma de dividende.  De asemenea managerii si angajatii vor putea fi platiti mai bine daca firma are o profitabilitate buna in timp.

Dar simplu fapt ca ne dorim profit nu inseamna ca putem sa-l obtinem automat la fel cum nici prajitura preferata nu o putem avea automat.

Si atunci de ce putem face inca o paralela intre realizarea profitului si prajitura preferata.

La fel cum realizarea unei prajituri bune depinde de o serie de factori care trebuiesc indepliniti la fel si profitul unei firme depinde de o serie de factori.

Astfel putem sa ne asiguram ca vom reusi sa facem prajitura preferata daca:

 • Avem o reteta verificata pentru aceasta prajitura
 • Folosim ingredientele necesare care sunt proaspete si de buna calitate
 • Avem un bucatar/ bucatareasa priceputa care vor respecta intocmai reteta
 • Avem un cuptor bun.

Firma se poate asigura caci va realiza un profit targetat daca:

 • Isi planifica din timp obiectivele de profitabilitate si activitatile si resursele necesare (oameni, active, bani) pentru realizarea profitului (realizarea bugetului)
 • Obiectivele de performanta financiara (venituri, costuri, investitii si profit) sunt impartite in organizatie la nivelul managerilor ( stabilirea centrelor de responsabilitate)
 • Se asigura ca are disponibile resursele necesare la momentul potrivit pentru a realiza activitatile planificate
 • Monitorizeaza rezultatele reale prompt si continuu pentru a identifica daca se ating obiectivele de profitabilitate si pentru a avea semnale rapide pentru riscuri si oportunitati care apar (monitorizarea si analiza profitului in timp si versus buget)
 • Se asigura caci costurile sunt tinute sub control in linie cu costurile planificate
 • Identifica cauzele pentru performanta sub asteptari (riscuri) si se iau masuri de redresare
 • Identifica cauzele pentru performanta peste asteptari (oportunitati) si se folosesc de aceste oportunitati
 • Identifica idei pentru optimizarea proceselor si a activitatilor pentru ca firma sa fie mai eficienta (sa obtina acelasi rezultat cu un cost mai mic)
 • Identifica idei de inovare: produse si sau servicii noi furnizate, adauga beneficii noi pentru clienti, imbunatatesc relatia cu clientii.
 • Identifica idei de atragere clienti noi si cresterea vanzarilor catre clientii existenti

Cum se asigura firma caci acesti factori sunt indepliniti?

Daca in cazul prajiturii ne putem asigura de succesul ei avand bucatari priceputi care au resursele necesare asa si firmele se pot asigura ca vor fi profitabile daca au manageri  responsabili pe diverse arii de activiatate  si daca acesti manageri au resursele necesare.

Nu in ultimul rand firma trebuie sa aiba implementate tehnici de Management Financiar si managerii trebuie sa aiba abilitati in aceasta arie pentru a reusi sa optimizeze profitul printr-un proces de planificare, monitorizare si control al rezultatelor.

Ajut managerii si profesionistii financiari sa maximizeze profitabilitatea firmelor si sa previna riscurile financiare. Daca esti interesat de educatie financiara pentru succesul afacerii aboneaza-te la newsletterul Finance-edu.ro (click aici).

Advertisement
This entry was posted in Asistenta firme/antreprenori, Managementul Financiar al Firmei, Managementul Riscurilor/Audit and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s