Bine te-am regasit,
Firmele sunt mereu in cautarea unor solutii pentru cresterea profitabilitatii.
Exista mai multe modalitati prin care putem urmari si optimiza profitul, una dintre aceste modalitati fiind monitorizarea indicatorilor de profitabilitate. De aceea am scris o serie de articole pe acest topic.
Aici am vorbit despre Marja comerciala.
In acest articol voi vorbi despre al -II-lea indicator de profitabilitate: Profitul Operational sau EBIT.
Aflam cum calculam acest indicator, cu ce ne ajuta monitorizarea lui dar si cum il putem optimiza prin 3 intrebari si raspunsuri.
- Ce reprezinta Profitul operational (EBIT)?
Profitul operational ne indica valoarea sau profitabilitea ramasa dupa ce scadem din cifra de afaceri toate costurile operationale dar fara sa includem costurile financiare si cu impozitarea.
Este important sa-l urmarim atat in valoare absoluta cat si procentuala.
Este un indicator de profitabilitate folosit foarte mult si in practica internationala.
In terminologia financiara o sa-l intalnim si ca EBIT din termenul in engleza “Earning Before Interest and Tax” in traducere “Profit inainte de dobanzi si taxare”.
In costurile operationale pe langa costul bunurilor si serviciilor includem toate celelalte costuri pe care firma trebuie sa le angajeze pentru a-si desfasura activitatea. Aceste costuri sunt grupate generic in costuri de vanzare si administrative.
2. Cum calculam Profitul operational?
Profit operational = Cifra de afaceri – Total costuri operationale
Profit operational = Cifra de afaceri – (Costul bunurilor vandute- Costuri de vanzare si administrative)
Reprezinta profitul firmei inainte de cheltuielile financiare si cu taxarea.
De aceea il putem calcula si prin formula:
Profit operational = Profit net +Cheltuieli cu dobanzile + Cheltuielile cu impozitul pe profit.
Am mentionat ca este sa-l urmarim atat in valoare absoluta cat si procentuala.
In valoare procentuala o sa-l calculam sub forma indicatorului
Rata rentabilitatii comerciale =
Rezultat (In acest caz Profitul Operational)
Cifra de Afaceri
3. Cu ce ne ajuta monitorizarea Profitului operational?
Profitul operational sau EBIT este util pentru a observa cat de profitabila este o firma din perspectiva operationala fara sa luam in calcul structura de capital si gradul de indatorare sau legislatia cu privire la taxare. Astfel este mai usor sa putem compara performantele mai multor firme care au diverse grade de indatorare si structuri de taxare diferita.
Profitul operational ne ajuta sa identificam profitabilitatea firmei atat din perspectiva aprecierii produselor si serviciilor furnizate cat si a eficientei celorlalte costuri operationale. Altfel spus care este eficienta operationala a firmei.
Spre exemplu o firma poate avea produse de calitate din vanzarea carora sa castige o marja comerciala buna dar sa aiba costuri operationale prea mari ca urmare a unei organizari defectuase a activitatii si per total profitul operational sa fie unul slab.
Chiar daca doua firme au marje comerciale similare pot avea profituri operationale diferite deoarece una din firme gestioneaza mult mai bine costurile operationale.
4. Cateva idei de optimizare a profitabilitatii:
- Calculati marja comerciala si profitul operational (la nivelul firmei, pe linii de business sau tipuri de produse ), evolutia in timp sau vs firme similare
- Profitul operational este suficient de mare cat sa acopere cheltuielile financiare si sa obtineti un nivel al profitului net dorit?
- Daca nu atunci investigati optiuni de crestere prin: cresterea marjei comerciale si/ sau scaderea costurilor operationale.
- Controlati profitul printr-un proces de planificare si control bugetar. Identificati cauzele care au dus la generarea unui anumit profit bun sau unul sub asteptari si luati masuri de corectie.
- Nu in ultimul rand analizati si costurile financiare si vedeti daca pot fi optimizate. A se evita situatia in care firma se bazeaza excesiv pe creditare vs autofinanatare (cazul in care exista cheltuieli mari cu dobanzile pe care firma la un moment dat nu le mai poate suporta, riscul de trecere in pozitie de pierdere).
Exista mai multe modalitati prin care putem urmari si optimiza performanta financiara a firmei.
Pe Finance-Edu.ro vei gasi mai multe idei si resurse pentru succesul financiar al afacerilor fie sub forma de articole gratuite sau cursuri care te invata pas cu pas si cu exemple practice sa pui in aplicare tehnici de crestere a performantei financiare a firmelor.
Mult spor la profitabilitate
You must be logged in to post a comment.