3 Intrebari si Raspunsuri pentru a intelege Marja comerciala

Bine te-am regasit,

Firmele sunt mereu in cautarea unor solutii pentru cresterea profitabilitatii.

Exista mai multe modalitati prin care putem urmari si optimiza profitul.

In acest articol m-am gandit sa ma opresc si sa iti vorbesc despre indicatorii de profitabilitate si vom incepe cu indicatorul de profitabilitate: Marja comerciala pe care sa-l descoperim prin 3 intrebari si raspunsuri .

  1. Ce reprezinta marja comerciala?

Marja comerciala este un indicator prin care firmele isi pot monitoriza profitabilitatea. Marja comerciala trebuie urmarita atat in valoare absoluta cat si procentuala.

  1. Cum calculam marja comerciala?

Marja comerciala ne indica valoarea sau profitabilitea ramasa dupa ce scadem din cifra de afaceri costul bunurilor sau serviciilor vandute.

Marja comerciala = (Cifra de afaceri – Costul bunurilor sau serviciilor vandute)

Costul bunurilor sau serviciilor vandute reprezinta cat costa o firma sa obtina un produs pe care apoi il vinde la o anumita marja de profit numita marja bruta sau marja comerciala.

Atentie marja comerciala nu este profitul final ci un indicator de profitabilitate intermediar care influenteaza profitul final.

  1. Cu ce ne ajuta monitorizarea marjei comerciale?

Marja comerciala ne ajuta sa identificam profitabilitatea firmei din perspectica calitatii produselor si serviciilor si a aprecierii lor pe piata respectiv pretului la care putem sa vindem produsele sau serviciile si a costului la care putem sa le achizitionam sau sa le producem. Diferenta dintre cele doua reprezinta valoarea ramasa firmei.

Analizand marja comerciala putem sa raspundem la intrebarea:

Produsele si serviciile pe care le vinde firma au o marja comerciala suficienta cat sa acopere celelalte costuri operationale si financiare si sa asigura si un profit final satisfacator?

Firma va avea o marja cat mai buna daca reuseste sa vanda la un pret cat mai bun in comparatie cu costurile angajate.

Pentru cresterea profitabilitatii trebuie sa urmarim, cu orice pret, ca marja comerciala sa fie cat mai buna?

Da, dar pana la un punct. Trebuie sa targetam o marja cat mai buna dar daca vom creste excesiv pretul volumul vanzarilor va scadea, lucru care va impacta negativ profitabilitatea.

Cateva idei de optimizare a profitabilitatii:

  • Calculati marja comerciala (la nivelul firmei, pe linii de business sau tipuri de produse)   , evolutia in timp sau vs firme similare
  • Marja comerciala este suficient de mare cat sa acopere costurile operationale si financiare si sa obtineti un nivel al profitului net dorit?
  • Daca nu atunci investigati optiuni de crestere a marjei comerciale: prin cresterea pretului de vanzare, cresterea cantitatii vadute sau scaderea costului de obtinere a produselor/ serviciilor
  • Controlati profitul printr-un proces de planificare si control bugetar. Identificati cauzele care au dus la generarea unui anumit profit sub asteptari si luati masuri de corectie.
  • Controlati profitul prin rapoarte financiare manageriale
  • Nu in ultimul rand analizati si costurile operationale si financiare si vedeti daca pot fi optimizate

Exista mai multe modalitati prin care putem urmari si optimiza performanta financiara a firmei.

Pe Finance-Edu.ro vei gasi mai multe idei si resurse pentru succesul financiar al afacerilor fie sub forma de articole gratuite sau cursuri care te invata pas cu pas si cu exemple practice sa pui in aplicare tehnici de crestere a performantei financiare a firmelor.

Advertisement
This entry was posted in Analiza Financiara (Controlling), Asistenta firme/antreprenori, Managementul Financiar al Firmei, Managementul Riscurilor/Audit and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s