Fie ca esti profesionist financiar, manager, sau antreprenor faci constant eforturi de a creste performantele firmei.
Insa, de multe ori, in loc sa atingeti acest obiectiv nu va confruntati cu probleme de genul?
Recunoasteti aceste probleme?
- Nu stiti cum sa monitorizati performanta firmei, simtiti ca nu puteti controla profitul si implicit nu reusiti sa atingeti obiectivele de profitabilitate
- Daca urmariti profitabilitatea firmei vedeti ca sunt luni cand se obtine Profit dar in alte luni aveti Pierdere. Nu intelegeti care sunt cauzele acestor variatii, ce a mers bine in firma si ce nu a mers bine si ce ar trebui sa faceti ca firma sa aiba un profit previzibil si constant.
- Ati facut anumite schimbari (ex. ati crescut vanzarile, ati introdus produse noi) care sperati sa genereze o crestere a profitului. Cu toate acestea acest obiectiv se lasa asteptat.
Ce tehnici pot aplica managerii pentru controlul profitabilitatii?
Un instrument util pentru Managerii Financiari si Operationali in controlul si optimizarea profitului il reprezinta Tehnicile de Controlling si Management Financiar.
Firmele si managerii pot folosi aceste tehnici pentru a planifica diverse obiective financiare (exemplu: cresterea profitului cu 10%) si pentru a controla atingerea acestor obiective.
Astazi m-am oprit la 3 Tehnici de Controlling pentru maximizarea profitului:
- Planificare si control bugetar (Procesul de bugetare)
Daca firma are un anumite obiective (ex. cresterea profitabilitatii cu 10%) si nu planifica realizarea acestora prin intermediul bugetului va avea dificultati in atingerea obiectivelor propuse. Un obiectiv fara un plan va ramane doar un vis.
Bugetul este ca o harta sau un GPS care ajuta compania sa-si planifice drumul spre atingerea obiectivelor si in al-II-lea rand sa monitorizeze constant daca este pe drumul cel bun.
Bugetul ajuta compania sa-si planifice pe termen scurt si lung veniturile, costurile, profitabilitatea si sa-si reduca costurile care nu sunt in linie cu scopurile propuse.De aceea reprezinta un instrument de management in controlul activitatii si cresterea performantei.
Monitorizarea rezultatelor reale versus buget denumita Control Bugetar permite controlul costurilor, veniturilor si a profitului si luarea unor decizii ca raspuns la oportunitati si riscuri ce apar.
Vrei sa fii primul care primeste articole si resurse gratuite pentru optimizarea financiara a firmei? Aboneaza-te la newsletterul Finance-edu.ro, canal de educatie financiara pentru succesul afacerii. (click aici).
- Monitorizarea profitabilitatii interne pe centre de responsabilitate
Daca firma monitorizeaza doar performanta per total firma, profitul sau pierderea firmei, dupa cum este cazul, nu va avea suficiente informatii pentru a identifica cauzele care au stat la baza unei performante bune sau slabe.
Pentru maximizarea profitabilitatii firma trebuie sa identifice care sunt segmentele de business/produsele/ ariile geografice care sunt profitabile si cele mai putin profitabile sau in pierdere. Astfel se pot identifica ariile care au avut un impact pozitiv in profit precum si cele care au tras profitul in jos.
Profitabilitatea diverselor arii va fi analizata atat de la o perioada la alta cat si versus buget.
Atunci cand firma isi planifica niste obiective generale (exemplu o profitabilitate de X’000 Euro) acestea sunt cascadate ca responsabilitate catre diverse segmente de business. Astfel bugetul general P&L (Profit si Pierdere) se va detalia la nivel de centre de responsabilitate (centre de cost / profit/ investitii) si manageri responsabili.
Realizarea bugetului la nivel de arii de responsabilitate va ajuta firma in urmarirea si atingerea obiectivelor la nivelul managerilor responsabili. Daca obiectivul general de profitabilitate nu este impartit pe centre de responsabilitate si apoi monitorizat este foarte putin probabil sa se realizeze. Ce nu masori nu poti controla sau imbunatati.
Ulterior rezultatele reale vor fi monitorizate prin intermediul rapoartelor P&L de profitabilitate pe centre de responsabiliate. Aceasta analiza este foarte importanta pentru actionari si management pentru ca acestia sa ia decizii corecte de imbunatatire a profitabilitatii sau de corectie cand rezultatele sunt sub asteptari.
- Controlul si optimizarea costurilor (Managementul costurilor)
O prima faza importanta in controlul si optimizarea costurilor o reprezinta planificarea costurilor care se realizeaza prin Procesul de Bugetare.
A doua faza in managementul costurilor o reprezinta controlul costurilor (monitorizarea costurilor reale).
Pentru controlul costurilor putem folosi diverse tehnici:
- Planificarea si monitorizarea costurilor pe centre de responsabilitate
- Monitorizarea si analiza costurilor: Costurile reale se vor monitoriza de la o perioda la alta, vs buget, vs firme similare din piata. Pentru depasiri de costuri se vor lua masuri de corectie
- Control asupra angajarii costurilor: Comenzile de achizitie catre furnizori sau alte costuri (ex cu angajatii) trebuiesc supuse unui proces intern de aprobare.
- Pentru firmele de productie calculatie costurilor de productie cat mai corecta este importanta in deciziile legate de politica de preturi (pentru a ne asigura ca putem vinde profitabil).
- Pentru o bugetare si o analiza corecta a costurilor managerii trebuie sa cunoasca principalele tipuri de costuri: costuri variabile versus costuri fixe si costuri directe versus costuri indirecte.
Fiecare din aceste 3 tehnici sunt critice pentru orice firma atunci cand vine vorba de optimizarea profitului.
Pe Finance-Edu.ro vei gasi mai multe idei si resurse pentru succesul financiar al afacerilor fie sub forma de articole gratuite sau traininguri online care te invata pas cu pas si cu exemple practice sa pui in aplicare tehnici de crestere a performantei financiare a firmelor.
You must be logged in to post a comment.