Cum planificam cresterea profitului in 3 pasi

Seria: Bugetul, instrumentul prin care firmele isi pot maximiza performanta

Ca manager sau antreprenor depuneti eforturi pentru a creste vanzarile si profitabilitatea firmei. Dar vi se intampla ca atunci cand reusiti sa cresteti vanzarile sa fiti dezamagiti in ceea ce priveste profitul realizat care este sub asteptari?

V-ati gasit in una din urmatoarele situatii?

  • Am crescut vanzarile cu X% fata de anul precedent dar profitul a scazut sensibil. Cu ce am gresit?
  • Vrem sa crestem profitul firmei cu X%, cum putem face acest lucru?
  • Am redus cheltuielile dar rezultatele nu se vad in profit ce nu functioneaza?

“Cresterea volumului de activitate sau a vanzarilor nu genereaza automat cresterea profitabilitatii. Managerii si antreprenorii nu trebuie sa se concentreze numai pe cresterea volumului de activitate si  a vanzarilor ci si pe eficientizarea afacerii pentru a se asigura o crestere a profitabilitatii”

Unul din instrumentele importante in acest demers il reprezinta planificarea si controlul bugetar

Prin intermediul procesului de bugetare firmele pot sa-si  planifice drumul spre obiectivul dorit si sa controleze operatiunile in raport cu obiectivul propus.

Sa luam exemplul unei firme care doreste sa creasca profitul cu 20% fata de anul precedent, Cum poate firma sa-si planifice acest obiectiv in 3 pasi.

In primul rand la fel cum putem sa jungem intr-o localitate folosind mai multe rute la fel si o firma poate sa atinga un obiectiv prin mai multe scenarii de business. Obiectivul planificarii este acela de a estima/simula profitabilitatea firmei in diferite scenarii de business care apoi se analizeaza de catre management pentru a alege scenariul considerat cel mai potrivit.

Exista mai multe metode de pregatire a bugetului, in acest caz vom prezenta metoda pe baza profitului. Vom face o simulare de planificare a cresterii profitului cu 20 % in scenariul in care marja bruta procentuala ramane constanta in anul N+1 versus anul N. Acest lucru inseamna ca raportul intre pretul de vanzare si costul produselor ramane constant.

Daca vrei sa fii abonat la educatie financiara pentru succesul afacerii subscrie la newsletterul Finance-edu.ro (click aici).

Pasul 1. Analiza profitului anului precedent

Se va analiza profitabilitatea anului precedent pornind de la contul de profit si pierdere (P&L) din anul N. Pentru o analiza potrivita si a putea face o planificare a profitabilitatii anului viitor N+1 putem folosi un format de cont P&L in care vom separa costurile variabile de cele fixe si vom calcula marjele de profitabilitate atat in valoare absoluta cat si procentual.

Tabel 1

Pasul 2. Determinarea profitului anului viitor in linie cu obiectivul dorit

Dorim sa crestem profitul cu 20 %, profitul in anul N+1 = 20+( 20*20%) =24

Pasul 3. Estimarea evolutiei costurilor si a veniturilor in anul N+1

Firma trebuie sa analizeze fiecare tip de cheltuiala la nivelul grupurilor: costul produsele vandute, alte costuri variabile si costuri fixe pentru a estima cum vor evolua anul viitor versus anul curent.

Presupunem caci:

Costurile fixe vor ramane la fel ca anul trecut cu o usoara crestere de 4% din inflatie (5*1,04= 5,2)

Contributia marginala si marja bruta exprimata procentual raman constante (25% si 30%). Putem avea si cazul in care estimam o variatie in preturile de vanzare sau costul bunurilor vandute caz in care contributia si marja bruta % vor fi diferite

Estimare venituri/costuri anul N+1

Contributie marginala N+ 1 este = profit +costuri fixe = 24+5,2=29,2

Cifra de afaceri= (Contributia marginala *100%) / 25%= 29,2*100/25=116,8

Costul vanzarilor=(Contributie marginala *70%) / 25% = 29,2*70/25=81,8

Alte costuri variabile=(Contributie marginala *5%) / 25% = 29,2*5/25=5,8

Tabel 2.JPG

Observam ca pentru a atinge obiectivul de a creste profitabilitatea cu 20% (in conditiile in care procentual contributia marginala si marja bruta raman constante) atunci vanzarile trebuie sa creasca cu 17%. Firma trebuie sa planifice masurile necesare pentru a creste vanzarile cu 17%.

Daca esti interesat sa dobandesti abilitati in procesul de bugetare si control al performantei firmei, intr-o maniera foarte pragmatica, aplicat pe diverse exemple practice, te invit sa participi la trainingul de Planificare si Control Bugetar (click aici)

Advertisement
This entry was posted in Analiza Financiara (Controlling), Asistenta firme/antreprenori, Dezvoltare Personala, Managementul Financiar al Firmei and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s