3 rapoarte cheie care te ajuta sa monitorizezi performantele firmei

Orice firma doreste sa-si imbunatateasca performanta in timp, sa stie cum performeaza versus asteptari dar cum poate sa se asigure de acest lucru?

Una dintre tehnicile de Management Financiar ce poate fi folosita este monitorizarea rezultatelor reale, analiza si luarea deciziilor prin prisma celor 3 rapoarte financiare critice:

  • Bilantul
  • Contul de Profit si Pierdere (P&L)
  • Situatia fluxurilor de numerar (Cash Flow-ul)

Nu trebuie sa fii un expert in domeniul financiar pentru a intelege si interpreta aceste 3 rapoarte.

In acest articol voi prezenta aceste 3 rapoarte, ce informatii ne furnizeaza fiecare si care sunt modalitatile de analiza prin prisma acestor rapoarte.

3 rapoarte cheie care te ajuta sa monitorizezi performantele firmei

1.Bilantul contabil sau cat valoreaza firma

Bilantul ne arata cat valoreaza afacerea la un anumit moment dat “o poza la un moment dat a ceea ce detine si datoreaza o companie, diferenta intre cele doua reprezinta averea firmei”

Ecuatia bilantului este: Active = Capital proprii + Datorii

Active –Datorii = Capitalurile proprii  = Avutia firmei

Exemplul unui model de Bilant pentru 2 ani comparativ:

Modalitati de analiza:

Prin analiza evolutiei activelor / datoriilor/ capitalurilor proprii in

  • anul curent versus anul precedent (anul 2017 vs anul 2016)
  • trimestrul curent versus trimestrul precedent (Trim II vs Trim I)
  • luna curenta versus luna precedenta (31 Martie 2018 vs 28 Februarie 2018),

firma poate urmari daca a avut o evolutie favorabila. De asemenea se pot analiza  indicatorii financiari calculati in baza bilantului care indica daca firma se afla in echilibru financiar si daca exista arii de risc/dezechilibre care vor trebui adresate.

Daca vrei sa fii abonat la educatie financiara pentru succesul afacerii subscrie la newsletterul Finance-edu.ro (click aici).

2. Contul de profit si pierdere (P&L) sau cat de profitabila este firma

Contul P&L ne arata performanta realizata de firma pe parcursul unei perioade (an , trimestru, lunar). Aceasta se poate concretiza prin profit sau pierdere.

Atentie profitul anual al unei firme nu este acelasi lucru cu banii incasati dupa cum pierderea nu reprezinta banii iesiti din afacere, altfel spus

“Profitul firmei nu este egal cu Cash-ul”

De aceea intr-o firma  nu este suficient sa monitorizam doar Profitul ci si Cash-ul.

Urmarirea profitabilitatii firmei pe diferite nivele (marja bruta, marja operationala, profit net)  ofera informatii utile managementului in analiza rezultatelor.

Exemplul unui model de Profit si Pierdere cu venituri si cheltuieli grupate dupa functia lor incluzand marjele procentuale 2 ani comparativ:

Profitul unei firme este un indicator important in succesul unei afaceri sustenabile si probabil cel mai urmarit indicatori de performanta financiara a unei firme.

Atentie insa nu este singurul indicator pe care trebuie sa-l urmarim.

  • Spre exemplu o firma profitabila  care nu isi gestioneaza cash-ul corespunzator poate sa ajunga in incapacitate de plata.
  • O firma care urmareste doar profitabilitatea pe termen scurt in detrimentul unei cresteri sustenabile de asemenea va avea o evolutie negativa in timp.

Modalitati de analiza

Prin analiza evolutiei veniturilor, cheltuielilor, profitului:

  • anul curent versus anul precedent (anul 2017 vs anul 2016)
  • trimestrul curent versus trimestrul precedent (Trim II vs Trim I)
  • luna curenta versus luna precedenta.

sau

  • analiza verticala: analiza comparativa lunar, trimestrial, anual a tipurilor de cheltuieli ca procent in total cifra de afaceri firma poate sa analizeze cat de profitabila a fost firma, ce factori au influentat pozitiv sau negativ profitul si daca profitul a fost in linie cu asteptarile.

3. Situatia Cash-Flow-ului

Cash-ul este  un indicator la fel de important care trebuie monitorizat constant.

Raportul Situatia Cash Flow-ului indica cum au circulat  banii in firma pe parcursul anului indicand miscarile de numerar (incasari si plati) pe cele trei grupe de activitati: exploatare, investitii si de finantare.

Exemplul unui model sintetizat de Cash Flow.

Ce informatii ne furnizeaza  Situatia Cash Flow-ului

  • Care au fost sursele de cash ale firmei si cum s-au cheltuit in decursul unui an pe principalele tipuri de activitati: operationale, de investitie si de finantare
  • Care este cash-ul obtinut din activitatea operationala versus profit net. Daca cash-ul din activitatea operationala este considerabil sub valoarea profitului net poate fi un semnal de alarma de ce profitul contabil nu se transforma in cash.
  • Daca cash-ul obtinut din activitatea operationala este suficient pentru a acoperi cash-ul necesar in activitatile de investitii. In caz contrar societatea va apela la cash din activitati de finanta

Daca esti interesat sa dobandesti abilitati de maximizare a profitabilitatii prin planificare si control bugetar, sa intelegi si sa interpretezi rapoarte critice pentru monitorizarea performantei  participa la trainingul de Planificare si Control Bugetar (click aici)

Advertisement
This entry was posted in Analiza Financiara (Controlling), Asistenta firme/antreprenori, Managementul Financiar al Firmei and tagged , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to 3 rapoarte cheie care te ajuta sa monitorizezi performantele firmei

  1. sparksilver says:

    Servus Alina,

    Multumesc mult pentru Articol! Foarte util!Astept cu mare interes si alte articole! Mult succes si spor! Georgian

    Cu stima/Kind Regards Georgian Creanga

    2018-05-07 9:07 GMT+03:00 Alina Demeter’s Blog :

    > Alina Demeter posted: “Orice firma doreste sa-si imbunatateasca > performanta in timp, sa stie cum performeaza versus asteptari dar cum poate > sa se asigure de acest lucru? Una dintre tehnicile de Management Financiar > ce poate fi folosita este monitorizarea rezultatelor rea” >

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s