Instrumentul care sprijina managerii in analiza scenariilor de business

Orice firma si managerii responsabili trebuie sa analizeze constant diverse scenarii de business si sa aleaga optiunea potrivita. Luarea unor astfel de decizii este o sarcina dificila deorece trebuie analizate diverse optiuni posibile cu costurile si beneficiile aferente iar tehnica folosita este cea a analizei diferentiale.

company.png

Astfel se va realiza o analiza financiara care include numeroase date financiare insa doar anumite informatii financiare sunt relevante in alegerea scenariului potrivit.

Analiza diferentiala reprezinta instrumentul cheie in acest demers iar managerii care au abilitati de a face aceasta analiza vor fi valorosi pentru companie.

In general orice decizie implica a alege o optiune intre cel putin 2 alternative. Pentru a lua o decizie SMART costurile dar si beneficiile unei alternative vor fi comparate versus cealalta alternativa. Cheia in aceasta analiza este de a identifica costurile si benefiicile care sunt diferite intre cele 2 alternative denumite costuri si beneficii relevante.

Exemplu cum identificam costurile si beneficiile relevante

O firma analizeaza optiunea de a inchiria un echipament de productie pentru suma de 5.000 Euro pe an. Echipamentul va reduce volumul fortei de munca in procesul de productie.

S-au obtinut urmatoarele informatiile financiare aferente celor doua scenarii de business:

abc1

In baza informatiilor financiare prezentate vom analiza profitabilitatea in cazul celor doua scenarii prin Analiza costurilorsi a beneficiilor totale in Tabelul 2.

xxx

Putem observa de ce in analiza diferentiala a celor doua optiuni este suficient sa luam in calcul doar costurile si veniturile relevante deoarece sunt sigurele care difera in cele doua scenarii asa cum prezentam in tabelul urmator.

Analiza diferentiala scuteste timp si efort deoarece evidentiaza doar cifrele relevante in analiza. Se observa ca optiunea 2 este mai profitabila cu 9.000.

Analiza costuri/beneficii relevante daca se alege Optiunea 2

  1. Economie de costuri cu forta de munca       14.000
  2. Cost fix suplimentar cu inchirierea               (5.000)
  3. Avantajul inchirierii echipamentului (1+2)    9.000

Analiza costurilor/beneficiilor relevante este un instrument puternic care sprijina managerii in luarea deciziilor.

Advertisement
This entry was posted in Analiza Financiara (Controlling), Asistenta firme/antreprenori, Managementul Financiar al Firmei and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s