Audit intern versus audit financiar pe intelesul tuturor

Ati fost auditati?

Este foarte probabil ca lucrand in diferite departamente ale unei firme sa fi fost intervievati de catre o echipa de audit. In functie de tipul si de marimea firmei, cat de mult este reglementat sectorul, firma este locala sau multinationala numarul de audituri poate sa fie de la 1 la mai multe intr-un an.

Probabil ca uneori nu ati fost siguri ce fel de intrebari o sa vi se puna, sau cum trebuie sa raspundeti si care este pana la urma scopul unui audit intr-o firma si valoarea pe care o adduce.

In acest articol voi vorbi despre scopul auditului precum si diferenta intre auditul intern si auditul financiar.

Conceptul de audit si misiuni de asigurare

Atat auditul intern cat si auditul financiar fac parte dintr-o grupa mai mare de misiuni numite misiuni de asigurare.

Nu va ganditi ca firma isi face o asigurare dar nici prea departe nu suntem de asta -:)

Misiunile de asigurare implica o evaluare independenta a unei arii facuta de un expert si emiterea unei opinii sub forma unui raport.

Firmele pot apela la diverse tipuri de misiuni de asigurare spre exemplu:

 • Revizuirea unui Cash Flow estimat care va fi furnizat bancii in scopul obtinerii unui imprumut
 • Auditul financiar al situatiilor financiare ale firmei pentru anul 2016
 • Revizuirea calcului impozitului pe profit la data de 31.12.2016
 • Auditul intern pentru procesul de Vanzari
 • Evaluarea cladirilor unei firme de catre un evaluator autorizat

Voi prezenta in amanunt doua tipuri importante de audit intalnite in practica.

Daca vrei sa primeste articole similare te poti abona la newsletterul Finance-edu.ro (click aici).

Auditul financiar:

Scop:

 • Auditorul financiar evalueaza daca situatiile financiare pregatite de firma reflecta imaginea fidela a afacerii (respectiv nu includ erori materiale fie ele cauzate de greseli sau fraude)
 • Situatiile financiare ale firmei sunt in responsabilitatea managementul firmei si reflecta performanta financiara a acestuia. Exista riscul ca managementul sa prezinte situatia financiara a firmei intr-o lumina mai optimista decat realitatea -:)  sau sa existe erori in sumele prezentate
 • De aceea o opinie independenta emisa de auditorii financiari asupra situatiilor financiare are scopul de a creste gradul de incredere al actionarilor sau alti utilizatori ai situatiilor financiare (bancile, furnzorii, potetiali investitori, etc)

Linia de raportare: Auditorii financiari sunt numiti si raporteaza actionarilor firmei.

Statut: Auditul financiar este realizat de firme de audit, independente de firma auditata

Cand se face: De cele mai multe ori auditul financiar se face ca urmare a unei cerinte legale (pentru firmele care indeplinesc anumite criterii). Este forate posibil ca actionarii sa doreasca sa faca un audit financiar chiar daca nu este o obligatie legala.

Asadar in cazul unui audit financiar intrebarile si evaluarile facute de auditori vor fi legate de verificarea acuratetii sumelor prezentate in situatiile financiare (Bilant, Cont de Profit si Pierdere, Situatia Cash Flow-ului, Situatia miscarilor de capital si notele)

Cand vor identifica ca anumite sume prezentate nu sunt corecte cu o diferenta materiala atunci vor cere ajustarea situatiilor financiare pentru a prezenta o imagine corecta.

Este important sa intelegem ca asigurarea furnizata de auditorii financiari (opinia) nu este o asigurare absoluta ci o asigurare rezonabila, ca urmare a unor limitari (spre exemplu nu pot testa 100% din tranzactii). Oricum este un grad mare de asigurare.

Auditul intern

Scop:

 • Auditorii interni pot acoperi o arie vasta de evaluari / revizuiri in functie de cerintele managementului.
 • Orice firma este expusa la diverse riscuri. Managementul este responsabil sa identifice riscurile majore (Risk Management) si sa contracareze aceste riscuri prin implementarea unui sistem de controale interne. Auditorii interni prin misiunile de audit de procese vor evalua daca riscurile sunt corespunzator gestionate de management (altfel spus daca sistemul de controale interne implementat de management functioneaza corespunzator)
 • Exemple: revizuirea inregistrarilor contabile, revizuirea sistemului de controale interne, audit de procese: Vanzari, Achizitii, Productie, HR, investigatii pentru suspiciuni de fraude, audituri IT, etc

Linia de raportare: Auditorii interni raporteaza Consiliului de Administratie al firmei sau Comitetului de Audit. Pentru a-si asigura independenta nu trebuie sa fie subordonati managementului operational pe care il auditeaza.

Statut: Auditul intern poate fi un departament in cadrul firmei sau functia poate fi externalizata

Cand se face: Auditurile interne nu sunt obligatorii, managementul companiei in functie de evaluarea riscurilor decide daca va implementa o functie de Audit Intern care va avea misunea sa faca diverse misiuni de audit in functie de cerintele managementului si evaluarea riscurilor.

Asadar in cazul unui audit intern intrebarile si evaluarile facute de auditori vor fi legate de scopul precis al misiunii. In cazul auditului de procese auditorii verifica daca procesul se desfasoara conform procedurilor, daca legislatia aplicabila este respectata, identifica riscuri posibile si verifica daca sunt mitigate prin controale.

Atunci cand identifica deficiente (riscuri) auditorii interni propun recomandari si agreaza cu managementul responsabil actiuni de corectie.

Indiferent de tipul auditului pentru un rezultat cat mai bun al auditorilor este important:

 • Auditorii sa intelega cat mai bine specificul firmei si aria care o auditeaza (aici este important ca firma auditata prin reprezentantii ei sa furnizeze cat mai multe detalii
 • O planificare si supervizare buna a misiunii de audit (evaluarea riscurilor potentiale, numirea unei echipe de auditori care au competentele necesare, supervizare adecvata a misiunii)
 • O colaborare buna intre auditori si managementul firmei pe tot parcursul auditului
 • Toate deficientele identificate de auditori trebuiesc discutate si confirmate cu managementul
 • O deschidere din partea managementului in ceea ce priveste acest tip de verificare (accentul trebuie sa se puna pe corectia cat mai rapida a deficientelor si nu pe penalizarea managerilor din ariile cu deficient)

Auditorii sunt uneori asimilati cu politistii, personal imi place mai mult sa asimilez munca auditorilor cu cea a doctorilor. Chiar daca uneori nu e placut sa fii auditat aceste misiuni sunt importante pentru firma si management pentru ca pot identifica deficiente importante si pot preveni riscuri. Este ca si mersul la dentist, nimanui nu-i place sa mearga dar cu totii intelegem ca trebuie sa mergem ca sa ne fie bine.

Considerati ca misiunile de audit aduc valoare firmei?

Daca ti-a placut articolul ajuta-ma sa ajunga si la alte persoane dand un share.

Advertisement
This entry was posted in Asistenta firme/antreprenori, Managementul Financiar al Firmei, Managementul Riscurilor/Audit and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s