Cunoasteti care sunt ariile in care firma este in echilibru din punct de vedere financiar cat si situatiile de dezechilibru financiar care trebuie sa fie un semnal de alarma pentru management?
Am fost solicitata la un moment dat de o firma romaneasca care se dezvoltase destul de mult. Mi-au explicat ca din punct de vedere Management Financiar nu aveau o viziune de ansamblu, nu isi planificau si nu isi controlau resursele, nu aveau bugete sau rapoarte manageriale si nu stiau exact ce trebuiau sa implementeze sau de unde sa inceapa. Crescusera mult si devenise evident ca trebuiau sa controleze resursele si performanta firmei din punct de vedere financiar.
Unul din punctele cu care as incepe probabil in acest caz ar fi o analiza diagnostic financiara a firmei prin prisma indicatorilor financiari.
Firma poate sa fie intr-un dezechilibru financiar pe care sa nu-l cunoasca in faza incipienta si sa fie prea tarziu pentru a-l corecta sau sa-l poata corecta dar cu un pret foarte mare. Proverbul “e mai usor sa previi decat sa corectezi” se aplica si in acest caz.
Putem privi analiza indicatorilor financiari ai firmei similar cu un control general de rutina la doctor sau un set de analize de sange. Reprezinta un screening in urma caruia putem identifica potentiale riscuri pe care le vom investiga mai in detaliu prin alte metode.
Firma poate sa intampine urmatoarele situatii:
Lichiditatea: firma nu stie daca din punct de vedere al lichiditatii sta bine pentru a preveni riscul de incapacitate de plata a datoriilor
Gradul de indatorare: firma nu stie daca se confrunta cu un risc de supraindatorare (un dezechilibru intre surse proprii si surse externe) exprimând o situatie financiara dificila determinata de contractarea unui volum de credite care depaseste posibilitatile de plata a dobânzilor aferente.
Profitabilitate: firma nu monitorizeaa evolutia profitabilitatii (in crestere/scadere si nu cunoaste daca rata de profitabilitate realizata este suficienta sa acopere costurile si rata de profitabilitate asteptata).
Daca recunosteti aceste situatii atunci analiza indicatorilor financiari va va ajuta.
Cum poti face analiza diagnostic financiara a firmei: afla aici
Putem privi de asemenea analiza indicatorilor financiari ai firmei similar cu monitorizarea performanatelor prin prisma indicatorilor KPIs.
Astfel exista un set de indicatori financiari care se pot calcula in baza informatiilor publice din situatiile financiare si pot fi utili atat utilizatorilor externi (banci, investitori, parteneri de afaceri) cat si utilizatorilor interni (actionari, managementul firmei, angajati).
Principalii indicatori folositi sunt:
Indicatori de lichiditate: arata capacitatea activelor curente din cadrul entitatii de a se transforma in cash ca apoi sa se poata plati datoriile curente.
Indicatori de activitate (de gestiune): furnizeaza informatii cu privire la: viteza de intrare sau de iesire a fluxurilor de cash ale entitatii si capacitatea entitatii de a controla capitalul circulant si activitatile comerciale de baza ale entitatii (cash, clienti, furnizori, stocuri).
Indicatori de solvabilitate (indatorare): indica proportia intre capitalul atras (creditare) si capitalul propriu. In cazul in care gradul de indatorare este prea mare firma nu va mai putea sa plateasca cheltuielile cu dobanzile
Indicatori de profitabilitate: indica profitabilitatea pe care compania o realizeaza la diverse nivele (marja bruta, profit operational, profit net) cat si in proportie cu fondurile investite in afacere.
Indicatorii financiari ai firmei trebuie sa fie calculati in mod regulat, spre exemplu trimestrial.
Modul de calcul al indicatorilor si interpretarea lor
In ceea ce priveste interpretarea indicatorilor financiari, valoarea optima a indicatorilor este o valoare recomandata. Trebuie sa intelegem ca fiecare firma are specificul si particularitatile ei si nu putem vorbi de niste valori standard aplicabile identic oricarei firme.
Analiza diagnostic financiara este un punct de pornire pentru analize si metode de masurare detaliate a performantei si riscurilor firmei.
Daca vrei sa fii abonat la educatie financiara pentru succesul afacerii subscrie la newsletterul Finance-edu.ro (click aici).
You must be logged in to post a comment.