Care este stilul tau de leadership?

Four 3d puppets, making the round diagramConform lui Mark Murphy, contributor pentru revista Forbes exista 4 tipuri fundamentale de leadership: Pragmaticul, Idealistul, Organizatorul si Diplomatul.

Leaderii pot fi eficace sau nu indiferent in care din cele 4 tipuri de leadership se incadreaza. Bineinteles ca fiecare leader este diferit si poate avea caracteristici din mai mult de unul din cele 4 stiluri descrise dar aceste stiluri ne pot da un indiciu despre principale le diferente intre leaderi.

Una dintre diferentele majore intre leaderi este masura in care acestia sunt prescriptivi sau deschisi si flexibili. Spre exemplu unii leaderi doresc ca membrii echipei lor sa realizeze activitatile/obiectivele in modul in care doresc ei, alti leaderi dau mana libera mebrilor echipei sa crealizeze sarcinile cum doresc ei.

O alta diferenta majora este masura in care leaderii sunt colaborativi sau competitivi. Spre exemplu sunt lideri pentru care este important sa se inteleaga bine cu membrii echipei pe cand pentru alti leaderi acest lucru nu este important atata timp cat membrii echipei performeaza bine si ating obiectivele setate.

Descrierea celor 4 tipuri de leadership

Pragmaticul

Pragmaticul are cerinte mari atat in ceea ce-l priveste cat si pentru membrii echipei. Sunt competitivi si sunt motivati sa-si depaseasca obiectivele. Poate fi dificil sa lucrezi in ehipa pragmaticului dar vor exista recompense. Angajatii vor avea oportunitati sa se dezvolte si sa devina experti dar inevitabil vor fi si multe scantei si critici, pozitiile acestea nu sunt pentru cei slabi de ingeri.

Idealistul

Leaderii idealisti sunt performari cu multa energie care cred in potentialul pozitiv al tuturor mebrilor echipei. Ei doresc sa invete si sa se dezvolte si doresc acelasi lucru pentru intreaga echipa. Sunt adesea carismatici, atragand pe cei din jurul lor cu idealismul lor, lipsiti de prejudecati si pretuiesc cretivitatea.

Lucrand in echipa unui leader idealist ai sansa unui mediu de lucru democratic, nu la fel de structurat si procedurat ca in cazul celorlate tipuri de leaderi (spre exemplu ca Organizatorul) ceea ce poate reprezenta un avantaj sau un dezavantaj in functie de tipul de angajat. De asemenea vei avea sansa sa fii creativ si sa te exprimi.

Daca vrei sa fii abonat la educatie financiara pentru succesul afacerii subscrie la newsletterul Finance-edu.ro (click aici).

Organizatorul

Leaderii de tip Organizatori ssunt oameni de baza pentru organizatii, Sunt de incredere, loaiali si ofera un mediu de lucru stabil si calm pentru echipele lor. Ei apreciaza regulile, procedurile si cooperarea.

Echipele coordonate de ei se vor misca atat de repede cat le permite echipa ca ansamblu de indivizi dedicandu-si timp si rabdare sa-i ajute pe acei membri din echipa care nu pot sa tina pasul.

Angajatii din echipa lor vor avea parte de securitate, consecventa si coeziune. Membrii echipei poate nu va avea oportunitati majore pentru gloria personala sau prea multa adrenalina dar vor exista multe oportunitati pentru succesul echipei.

Organizatorii pot fi intalniti adesea in arii critice ale organizatiei si leaderii din alte divizii vor avea incredere in ei.

Diplomatul

Leaderii Diplomati apreciaza relatiile interpersonale cu membrii echipei si sunt forta care pastreaza echipa unita. Sunt adesea cunoscuti ca cei care sunt capabili sa rezolve conflictele diplomatic.

Lucrand in echipa Diplomatului este adesea mai amuzant si exista mai multa socializare in cadrul echipei decat in echipa celorlati leaderi si in mod special in echipa Pragmaticului.

Ei pun mai putin accent pe a-si pune membrii echipei la marginea zonei de confort (ceea ce nu e o pozitie usoara pentru angajati dar in acelasi timp in astfel de incercari angajatul va avea sanse mari sa se dezvolte) si mai mult pe a-si folosi mebrii echipei in punctele lor forte.

Asadar in care tip de leader te regasesti cel mai bine? Cum mentinam nici unul din cele 4 tipuri este mai bun sau mai rau dar este bine sa ne cunoastem cat mai bine si sa stim ca fiecare din aceste stiluri de leadership pot lucra mai bine cu anumite tipuri de echipe si in anumite situatii astfel incat rezultatele echipei sa fie cele mai bune.

 

 

Advertisement
This entry was posted in Dezvoltare Personala and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s