Una dintre activitatile importante in realizarea unui management al Cash Flow-ului o reprezinta estimarea cash flow-ului viitor.
Nu putem să ne asigurăm că vom avea suficient cash pentru un anumit scenariu de business dacă nu facem proiecții financiare viitoare cu privire la acel scenariu cu implicații în încasări și plăți de cash. Acest pas se realizeaza prin pregatirea unui Cash Flow Forecast (sau Cash Flow Estimat).
O condiție “sine qua non” pentru o estimare bună a fluxurilor de cash viitoare o reprezintă:
- existența unor informații contabile istorice (Contul de profit și pierdere, Bilanțul, alte informații contabile)
- rapoarte din contabilitatea manageriala:
- previziuni pentru perioada urmatoare asupra activitatii firmei (venituri si cheltuieli viitoare conform Bugetului de Profit si Pierdere detaliat lunar)
- perioada medie de încasare a veniturilor și de plată a cheltuielilor conform termenilor contractuali cu clientii si furnizorii
Nu uitati profitul nu este egal cu cash-ul deoarece mometul recunoasterii in contabilitate a veniturilor si a cheltuielilor nu coincide cu momentul incasarii/platii. Altfel spus
Profitul =venituri – cheltuieli iar
Sold Cash = Sold cash la inceputul anului+ incasari – venituri
Cicluri de incasari si plati
Pentru a intelege si a putea planifica un Cash Flow Forecast trebuie sa intelegem cele doua cicluri: ciclul de incasare si ciclul de plata.
Ciclul de incasare
Activitatile si timpul necesar intre momentul in care apare o creanta si momentul in care aceasta se incaseaza. Obiectivul firmei este de a scadea ciclul de incasare prin diverse metode dintre care amintim:
- Facturarea cat mai rapida a clientilor
- Monitorizarea constanta a incasarii facturilor scadente si atentionarea clientilor restanti
- Acordarea de discounturi pentru plata in avans
Ciclul de plata
Activitatile si timpul necesar intre momentul in care apare o datorie si momentul in care aceasta se plateste. Obiectivul firmei este de a creste ciclul de plata prin diverse metode dintre care amintim negocierea unor termene de plata catre furnizori extinse.
Masurarea ciclurilor de incasare si plata
Pentru a monitoriza eficient cash-ul este important sa intelegem cat din cash-ul unei firme este blocat=nu ne este disponibil. Putem face o estimare a timpului cat cash-ul este blocat prin calcularea celor 3 indicatori:
Perioada medie de colectare a creantelor = | Creante comerciale medii | x 365 |
Cifra de afaceri (vanzari cu plata la termen) |
Arata numarul le zile (in medie) in care se recupereaza creantele de la clienti. Presupunem o perioada medie de 45 de zile.
Viteza de rotatie (reinnoire) a stocurilor = | Stoc mediu | x 365 |
Costul vanzarilor |
Indica numarul de zile la care stocurile se reinoiesc. Spre exemplu daca avem o firma de productie putem avea 15 zile intre momentul primirii comenzii, productie si in final livrare.
Perioada medie de plata a datoriilor = | Datorii comerciale medii | x 365 |
Cumparari cu plata la termen |
Arata numarul de zile (in medie) in care compania isi efectueaza platile catre furnizori. Presupunem o perioada medie de 30 de zile.
Ciclul net de incasari si plati este =45 zile+15 zile-30 zile=30 zile
Aceasta inseamna caci firma va trebui sa aiba surse de cash blocate pentru aproximativ 30 de zile deoarece intai face platile si apoi incaseaza.
Putem avea si cazul mai fericit al unei firme de servicii spre exemplu o sala de fitness care incaseaza venituri in avans de la clienti (abonamente la sala) si plateste datorii catre instructor de fitness si alti furnizori la sfarsitul lunii (in medie 30 zile). In acest caz:
Ciclul net de incasari si plati este =0 zile+0 zile-30 zile= -30 zile
Aceasta inseamna caci firma nu va trebui sa aiba surse de cash deoarece intai incaseaza si apoi face plati.
A nu se intelege ca e mai profitabil sau usor sa avem o afacere in servicii decat una in domeniul productiei ambele pot fi foarte profitabile dar atunci cand planificam cash-ul trebuie sa tinem cont de specificul firmei si de ciclul de incasari si plati.
Estimarea Cash Flow-ului se face pe cele trei tipuri de activități așa cum sunt prezentate și în formatul standard de Cash Flow reglementat de standardele de raportare financiară:
- Cash Flow sold la inceputul anului
- Cash Flow din activități de exploatare (incasari si plati)
- Cash Flow din activități de investiții (incasari si plati)
- Cash Flow din activități de finanțare (incasari si plati)
- Cash Flow sold la sfarsitul anului
Cash Flow Forecast e bine sa il estimam la nivel lunar chiar si saptamanal daca se poate. In urma estimarii vom identifica perioade de surplus de cash/deficit de cash.
Scopul principal al pregatirii unui Cash Flow Forecast este de a identifica in avans:
- care este suma minima/optima de cash pe care firma trebuie sa o aiba pentru a-si desfasura corespunzator activitatea
- momentele cu deficit de cash si a fi pregatit cu surse de finantare si
- momentele de surplus de cash care poate fi investit
- a lua decizii in cunostinta de cauza in ceea ce priveste proiecte noi de investitii/extindere.
Daca vrei sa fii abonat la educatie financiara pentru succesul afacerii subscrie la newsletterul Finance-edu.ro (click aici).
You must be logged in to post a comment.