Azi dimineata am crezut ca nu o sa mai ajung la birou decat foarte tarziu deoarece naveta pe care o fac de 12 km catre locul unde lucrez (Pipera) a parut ca nu se mai termina deorece se lucreaza la un pod si ploua torential.
Asadar articolul celor de la ziarul financiar “Bucureşti vs. Budapesta la transportul în comun” m-a intristat.
In rezumat vecinii nostri au un timp mediu de asteptare in statie de 3 minute versus 10-12 min in Bucuresti.
In cifre meciul ar arata cam asa:
Cum reusesc ungurii sa stea asa de bine la acest capitol?
- La un numar mai mic de locuitori au un numar aproape dublu de autobuze.
- Autobuzele sunt administrate de 4 operatori
- La noi nu exista nici o banda speciala pentru autobuze in Budapesta exista benzi atat pe dreapta drumurilor cat si in centrul unor artere (similar liniilor de tranvai)
- Noi avem un singur automat de bilete, in Budapesta de ordinul zecilor
- La noi nu exista nici o statie cu afisaj electronic pentru informarea călătorilor privind durata de aşteptare, in Budapesta exista 300 de astfel de panouri
Acestea ar fi în linii mari două experienţe complet diferite în ceea ce priveşte transportul în comun în două oraşe cu un număr similar de locuitori, Bucureştiul şi Budapesta.
In alta ordine de idei am putea lua cateva lectii utile de la capitala vecina, tot ce sper este ca edilii bucuresteni si cei care au responsabilitatea sa gestioneze transportul in comun in aceasta capitala europeana sa aiba obiceiul de a citi ziarul financiar dimineata la o cafea si in plus sa si doreasca sa faca schimbari care sa ne ajute sa ne miscam mai omeneste in acest oras super aglomerat.
Ce am putea face noi ceilalti cetateni ca aceste schimbari sa se intample? Daca ar exista canale prin care sa depui recomandari sau plangeri de anumite aspecte care te afecteaza ca cetatean si aceste aspecte sa fie indreptate spre organisme responsabile care sa aiba obligatia sa le analizeze si sa ia si masuri nu sa ramana adrese trimise degeaba.
Din pacate nu cred neaparat ca o adminstrare particulara a transportului in comun versus administrare publica ar fi o solutie.
Am auzit lucruri foarte neplacute despre cum opereaza companiile de maxi taxi intraorasenesti: nu dau bilete, soferii se anunta prin telefon cand opresc sau nu in statie ca sa le iasa lor un castig cat mai mare chiar daca asta inseamna ca omul va stepta mult mai mult in statie sau va merge foarte inghesuit, clientul este ultimul care conteaza.
Idea articolului porneste de la un articol publicat de ziarul financiar
You must be logged in to post a comment.