Idea articolului porneste de la un articol publicat de ziarul financiar
Cheltuim anual 3 miliarde euro pe an pe alimente venite din strainatate si exportam de numai 1,4 miliarde.
Conform INS in 2014 romanii au consumat alimente din import in valoare de 3 miliarde cu o crestere de 3% fata de anul precedent. In schimb produselor alimentare fabricate local care au plecat în străinătate nu ating nici jumatate din cifra importurilor.
România rămâne prizoniera unor mărci pe care retailerii le aduc din „zone producătoare“ precum Polonia, Serbia, Cehia, Ungaria sau Germania.
- De ce o tara care are avantaje privind agricultura ajunge sa importe un volum atat de mare de produse si exporta asa putin?
- De ce vedem in supermarketuri rosii sau alte produse din Olanda, o tara care practic nu are pamanturi, inteleg ca fabrica rosiile in incaperi inchise?
- De ce vedem in supermaketuri atatea mere/pere din alte tari: Polonia, Spania, etc, oare noi nu avem conditii prielnice sa producem aceste fructe?
Cauzele cred ca sunt multiple si trebuiesc analizate si adresate corespunzator.
Una din cauze este ceea ce aminteam si in alt articol, Romania prefera sa vanda materii prime, forta de munca in loc sa produca intern si sa vanda produse cu valoare adaugata.
Polonia a avut o viziune pe termen lung şi s-a orientat pe produse cu valoare adăugată. Şi noi am pornit într-un final pe direcţia bună, pe agricultură, dar exportăm cereale şi animale, deci nu produse cu “valoare adăugată“, este de părere Valeriu Steriu, deputat şi vicepreşedinte al Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor.
Astfel muncim mult, la o eficienta redusa si castigam putin si nesustenabil.
Un proiect de lege adoptat luna aceasta de Senat şi care va merge la Camera Deputaţilor pentru aprobare prevede ca ponderea cărnii, a fructelor şi a legumelor româneşti din magazinele alimentare să fie de minim 51%. Proiectul le permite însă comercianţilor să vândă în lunile de iarnă legume şi fructe străine în proporţie de 70%.
! Cred ca e o initiativa buna dar nu suficienta. Trebuie mers la cauze si create facilitati/suport pentru antreprenorii romani care au initiativa in agricultura si productie alimentara.
În industria alimentară nu au fost realizate în ultimii ani investiţii de amploare, în tehnologii care să permită trimiterea unor produse competitive la export. Acolo unde au fost proiecte de la zero (cum ar fi cel al grupului grec Tyras în fabrica de lactate din Braşov care produce brandul Olympus -) se vede şi în exporturi“, adaugă Valeriu Steriu.
Am auzit ca din ce in ce mai multi investitori straini cumpara suprafete mari de terenuri pentru afaceri in agricultura.
Uitam ca astfel profiturile realizate vor pleca in alte tari si noi vom continua sa ne plangem ca nu ne merge bine.
Am citit de curand ca alimentele de baza in Romania: paine , lapte, carne sunt mai scumpe decat in Polonia, Ungaria, Cehia desi salariul lor mediu sunt duble fata de cel de pe piata locala, 380 Euro net.
Cum se explica acest fapt, ei consuma mai mult produse branduri locale la un pret mai bun pe cand noi importam foarte mult sau producatorii nostri, din varii motive, nu sunt competitivi si nu pot produce la un pret bun astfel incat sfarsim prin a importa?
As vrea sa vad cat mai multe firme romanesti care sa inceapa sa produca local si sa creeze branduri locale care sa reuseasca sa ajunga si in afara, nu mai vreau ca aproape tot ce cumpar sa fie “made in ….non Romania”
Stiu ca statul, guvernantii nu ne ajuta cine stie ce, nu imi dau seama cat de mult sunt ajutati producatorii din tarile vecine: Polonia, Ungaria , Serbia dar daca nu ne luptam si nu incercam sa facem si noi produse/servicii cu valoare adaugata cu siguranta nici nu vom reusi.