Made in non –Romania

Idea articolului porneste de la un articol publicat de ziarul financiar

Cheltuim anual 3 miliarde euro pe an pe alimente venite din strainatate si exportam de numai 1,4 miliarde.

Conform INS in 2014 romanii au consumat alimente din import in valoare de 3 miliarde cu o crestere de 3% fata de anul precedent. In schimb produselor alimentare fabricate local care au plecat în străină­ta­te nu ating nici jumatate din cifra impor­turilor.

România rămâne prizoniera unor mărci pe care retailerii le aduc din „zone producătoare“ precum Polonia, Serbia, Cehia, Ungaria sau Germania.

  • De ce o tara care are avantaje privind agricultura ajunge sa importe un volum atat de mare de produse si exporta asa putin?
  • De ce vedem in supermarketuri rosii sau alte produse din Olanda, o tara care practic nu are pamanturi, inteleg ca fabrica rosiile in incaperi inchise?
  • De ce vedem in supermaketuri atatea mere/pere din alte tari: Polonia, Spania, etc, oare noi nu avem conditii prielnice sa producem aceste fructe?

Cauzele cred ca sunt multiple si trebuiesc analizate si adresate corespunzator.

Una din cauze este ceea ce aminteam si in alt articol, Romania prefera sa vanda materii prime, forta de munca in loc sa produca intern si sa vanda produse cu valoare adaugata.

Polonia a avut o viziune pe termen lung şi s-a orientat pe produse cu valoare adăugată. Şi noi am pornit într-un final pe direcţia bună, pe agricultură, dar exportăm cereale şi animale, deci nu produse cu “valoare adăugată“, este de părere Valeriu Steriu, deputat şi vice­preşedinte al Comisiei pentru agri­cultură din Camera Deputaţilor.

Astfel muncim mult, la o eficienta redusa si castigam putin si nesustenabil.

Un proiect de lege adoptat luna aceas­ta de Senat şi care va merge la Ca­mera Deputaţilor pentru aprobare pre­vede ca ponderea cărnii, a fructelor şi a legumelor româneşti din magazi­nele ali­mentare să fie de minim 51%. Pro­iec­tul le permite însă comercianţilor să vân­dă în lunile de iarnă legume şi fructe străine în proporţie de 70%.

! Cred ca e o initiativa buna dar nu suficienta. Trebuie mers la cauze si create facilitati/suport pentru antreprenorii romani care au initiativa in agricultura si productie alimentara.

În industria alimentară nu au fost realizate în ultimii ani investiţii de amploare, în tehnologii care să permită trimiterea unor produse competitive la export. Acolo unde au fost proiecte de la zero (cum ar fi cel al grupului grec Tyras în fabrica de lactate din Braşov care produce brandul Olympus -) se vede şi în exporturi“, adaugă Valeriu Steriu.

Am auzit ca din ce in ce mai multi investitori straini cumpara suprafete mari de terenuri pentru afaceri in agricultura.

Uitam ca astfel profiturile realizate vor pleca in alte tari si noi vom continua sa ne plangem ca nu ne merge bine.

Am citit de curand ca alimentele de baza in Romania: paine , lapte, carne sunt mai scumpe decat in Polonia, Ungaria, Cehia desi salariul lor mediu sunt duble fata de cel de pe piata locala, 380 Euro net.

Cum se explica acest fapt, ei consuma mai mult produse branduri locale la un pret mai bun pe cand noi importam foarte mult sau producatorii nostri, din varii motive, nu sunt competitivi si nu pot produce la un pret bun astfel incat sfarsim prin a importa?

As vrea sa vad cat mai multe firme romanesti care sa inceapa sa produca local si sa creeze branduri locale care sa reuseasca sa ajunga si in afara, nu mai vreau ca aproape tot ce cumpar sa fie “made in ….non Romania”

Stiu ca statul, guvernantii nu ne ajuta cine stie ce, nu imi dau seama cat de mult sunt ajutati producatorii din tarile vecine: Polonia, Ungaria , Serbia dar daca nu ne luptam si nu incercam sa facem si noi produse/servicii cu valoare adaugata cu siguranta nici nu vom reusi.

Advertisement
This entry was posted in Impresii. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s