Daca marea majoritatea directorilor executivi si conducatori de afaceri au inteles importanta aconceptului “Cash is the king”, capitalul circulant, care este predecesorul cash-ului, este adesea neinteles si reprezinta o arie in cadrul firmelor necorespunzator gestionata.
- Cand capitalul circulant nu este corespunzator controlat, deteriorarea cash-ului poate afecta, in mod critic, abilitatea companiei de a-si plati datoriile, care genereaza o situatie de insolventa. Daca aceasta situatie nu va fi corectata rapid poate duce compania in pragul lichidarii.
- Capitalul de lucru evidentiaza capacitatea firmei de a-si achita datoriile pe termen scurt prin intermediul cash-ului generat din active pe termen scurt. Activele pe termen scurt in ordinea descrescatoare a lichiditatii (transformarii lor in cash) sunt: cash-ul, creantele si stocurile.
- In termeni mai practici, capitalul circulant este acea parte a capitalului firmei care ii asigura capacitatea de a plati datoriile curente care pot fi: achizitia stocurilor, cheltuielile legate de procesul de productie, cheltuielile legate de vanzare, cheltuielile administrative, taxe, etc.
- Capitalul de lucru se calculeaza ca raport intre: active circulante si datorii curente. Activele circulante sunt acele active care se transforma in cash intr-o perioada mai mica de 1 an, iar datoriile curente sunt acele datorii care trebuiesc platite intr-o perioada mai mica de 1an.
Indicatorii de lichiditate
Managementul adecvat al capitalului de lucru reprezinta un instrument valoros la indemana fiecarei firme impotriva riscului de insolventa si lichidare. Monitorizarea capitalului de lucru se poate realiza prin calculul indicatorilor de lichiditate
Principalii indicatorii de lichiditate folositi sunt: lichiditatea curenta, lichiditatea rapida si lichiditatea imediata.
- Lichiditatea curenta se calculeaza ca raport intre activele curente si datoriile curente. Daca rezulta o valoare mai mare decat 1,5 compania este, in general, considerata ca avand suficient capital pentru plata datoriilor operationale.
- Lichiditatea rapida se calculeaza ca raport intre (active curente – stocuri) si datorii curente si indica capacitatea firmei de a-si plati datoriile in cazul opririi activitatii. In general o valoare de cel putin 1 este considerata ca fiind acceptabila.
- Lichiditate imediata se calculeaza ca raport intre cash si datorii curente si indica capacitatea firmei de a-si plati datoriile cu disponibilitatile banesti existente. In general o valoare de cel putin 0.2 este considerata ca fiind acceptabila.
Ce inseamna capital circulant adecvat si cum il putem optimiza?
Capitalul circulant adecvat variaza semnificativ de la o companie mica la una mare, de la o companie de productie la una de retail, de la un start-up la o companie in faza maturitatii, variaza de la o zi la alta, de aceea nu exista o valoare optima standard a capitalului circulant, el trebuie judecat distinct in fiecare caz si in corelatie cu specificul afacerii.
Asadar valorile prezentate anterior pentru cei 3 indicatori de lichiditate trebuiesc priviti ca niste valori recomandate de la care se porneste analiza financiara. Aceste valori trebuiesc corelate cu specificul si particularitatile firmei pentru a concluziona daca capitalul circulant este adecvat.
Ti-a placut articolul? Aboneaza-te la newsletter-ul Finance-edu.ro (click aici), canal de educatie financiara pentru cresterea performantei si succesul afacerilor.