IAS 2-Exemplu de evaluare a stocurilor la valoarea reziduala neta

Obiectivul standardului IAS 2 este de a prezenta modul de contabilizare a stocurilor si anume: calcularea costului stocurilor, metodele acceptate de determinare a costului, metode de inventariere a stocurilor, recunoasterea stocurilor drept active sau cheltuieli precum si diminuarile de valoare pana la valoarea realizabila neta.

Conform IAS 2 stocurile sunt initial  evaluate la cost urmand ca apoi la sfarsitul fiecarui exercitiu financiar sa le evaluam la minimum intre cost si VRN (valoare reziduala neta).

Pentru contabilizarea initiala a stocurilor la cost puteti citi articolul ” Exemplu de evaluare initiala a stocurilor conform IAS 2″.

In urmatorul exemplu vom prezenta cum evaluam stocurile la VRN.

VRN (valoarea reziduala neta): este pretul de vanzare estimat mai putin costurile de finalizare a bunului sau alte costuri necesare pentru a vinde produsul respectiv.

Atunci cand stocurilor sunt inregistrate la un cost care depaseste VRN, IAS 2 cere ca  aferent acestei diferente sa se recunoasca o pierdere. Testul de VRN trebui facut la nivelul fiecarei unitati de stoc pentru a se evita subevalurea pierderii recunoscute rezultate din compensarea intre pozitii de produse cu diferente pozitive (profit: Cost>VRN) si pozitii cu diferente negative (pierdere: Cost<VRN).

Exemplu: Avem urmatoarele tipuri de stocuri-articole vestimentare:

Tip produs

Cost

3. Costuri suplimentare pentru vanzare articole

Pret de vanzare

VRN

Test VRN

1

2

control de calitate

marketing

4

4-3′

(VRN -Cost)

A

100

5

10

125

110

10

B

75

5

10

80

65

-10

C

120

5

10

110

95

-25

Total

295

15

30

315

270

-25

 

Concluzie in urma testului VRN:

  • Pentru produsul A: VRN depaseste costul, in acest caz nu este necesara nici o ajustare
  • Pentru produsele B si C: VRN este mai mica decat costul, in acest caz vom inregistra cheltuieli cu deprecierea stocurilor de respectiv: -10 si -25.

Atentie:

Asa cum explicam anterior testul VRN nu se face per total articole de stoc ci pe fiecare articol. In cazul exemplului nostru:

  • rezultatul testului VRN per articole (calcul corect) va genera o ajustare (depreciere) de -35
  • rezultatul testului VRN per total articole (calcul incorect) va general o ajustare (depreciere) de numai -25, subevaluarea este explicata de produsul A care la testul VRN  a inregistrat un profit de 10 (VRN-cost).

Recuperarea pierderilor anterioare

La fiecare exercitiu financiar se va realiza testul de VRN si in cazul in care pretul de vanzare al stocurilor s-a imbunatatit pierderea recunoscuta in perioada anterioara se va reversa. Daca pierderea a fost recunoscuta ca o cheltuiala in contul de profit si pierdere atunci reversarea va fi recunoscuta ca un venit in contul de profit si pierderi.

! Important chiar daca VRN s-a imbunatatit cu o valoare ce depaseste pierderea recunoscuta in anul precedent, reversarea se va face doar pana la limita pierderii initiale, altfel spus nu vom creste valoarea stocului decat pana la valoarea costului recunoscut initial.

Pornim de la exemplul precedent:

In perioda anterioara pentru produsul B:

  • s-a recunoscut o pierdere de 10 si valoarea finala a stocului B a fost de 65 ( 75-10).
  • In perioada N+1: VRN pentru acelasi produs B s-a imbunatatit si ajunge la o valoare de 85.

In acest caz nu vom creste valoarea stocului decat pana la limita initiala de 75 prin reversarea pierderii din exercitiu N de 10.

Pentru informatii detaliate cu privire la contabilizarea stocurilor conform standardului international IAS 2 achizitionati Ghidul IAS 2 accesand:

http://www.finance-edu.ro/product/ias2

Advertisement
This entry was posted in Analiza Financiara (Controlling), Asistenta firme/antreprenori, Managementul Financiar al Firmei, Standarde internationale IFRS and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s