Ce companii aplica IFRS in Romania

Conform legislației din România următorele entități au obligativitatea întocmirii situațiilor financiare în conformitate cu IFRS:

Conform OMF 1121/2006

 • Instituțiile de credit începând cu anul 2006
 • Instituțiile “de interes public” au voie (au opțiunea)să întocmească și un set de situații financiare începând cu anul 2007 în conformitate cu IFRS. Instituțiile de interes public sunt:
  • Societățile de asigurare și reasigurare
  • Societățile de brokeraj
  • Companiile listate la bursă
  • Societățile naționale
   • Entitățile care fac parte dintr-un grup pentru care societatea – mamă întocmește situații financiare consolidate în conformitate cu IFRS
   • Entitățile finanțate de împrumuturi nerambursabile sau împrumuturi garantate de Stat

In plus față de instituțiile de credit, societățile listate la bursă trebuie să întocmească situații financiare consolidate în conformitate cu IFRS începând cu exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2007. Pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2007 nu este necesară întocmirea situațiilor financiare conforme cu IFRS pentru entitățile listate la bursă dar neconsolidate.

Pentru cel mai rapid si sigur mod de a invata IFRS accesati Ghidurile IFRS din sectiunea Produse.

La aceste reglementări se adaugă Ordinul BNR nr. 9 din 16 iulie 2010, care prevede că băncile din Romania vor renunța la standardele locale de contabilitate pentru a trece la standardele internaționale IFRS pentru întocmirea de situaţii financiare anuale individuale, începând cu exerciţiul financiar al anului 2012. Norma BNR nu se referă doar la băncile clasice, ci și la cele de economisire-creditare, la organizațiile cooperatiste de credit. Schimbările vizează și sucursalele din România ale băncilor străine și sucursalele din străinătate deținute de băncile înregistrate în România.

De asemenea in baza Ordinului 881/2012 societăţile comerciale listate la Bursa de Valori Bucuresti au obligaţia de a aplica Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS) la întocmirea situaţiilor financiare anuale individuale incepand cu exercitiul financiar 2012. In ordinul 1286/2012 s-au publicat  Reglementările contabile conforme cu Standardele internaţionale de raportare financiară (IFRS) aplicabile acestor societăţilor commerciale.

Chiar dacă reglementările din România nu cer acest lucru, o serie de companii românești subsidiare ale unor firme multinaționale pregătesc situații financiare în conformitate cu IFRS pentru scopuri interne, acestea fiind solicitate de catre firma mamă.

Advertisement
This entry was posted in Asistenta firme/antreprenori, Managementul Financiar al Firmei, Standarde internationale IFRS and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s