IAS 2 “Stocurile” intr-o pagina

Acest articol reprezinta un sumar al principalelor aspecte incluse in IAS 2

Este recomandat celor care sunt familiarizati cu IAS 2 si doresc sa faca o scurta recapitulare a IAS 2 sau sa cunoasca modificarile recente. Pentru cei care nu sunt familiarizati cu IAS 2 si doresc sa cunoasca standardul le recomand ca mai intai sa citeasca o prezentare detaliata a standardului IAS 2 care poate fi achizitiona de aici.

Obiectivul standardului de raportare internationala IAS 2 il reprezinta modul de contabilizare si prezentare in cadrul situatiilor financiare a stocurilor

Principalele aspecte ce trebuiesc retinute in contabilizarea stocurilor conform IAS 2 sunt: 

  • Obiectivul standardului IAS 2: modul de contabilizare a stocurilor si anume: calcularea costului stocurilor, metodele acceptate de determinare a costului, recunoasterea stocurilor drept active sau cheltuieli precum si diminuarile de valoare pana la valoarea realizabila neta (VRN).
  • Stocurile se inregistreaza initial la cost iar apoi in cadrul raportarilor financiare, in urma testului de VRN stocurilor vor fi evidentiate la minimum intre cost si VRN.
  • Daca costul depaseste VRN se va recunoaste o pierdere, in exercitiile financiare urmatoare se va relua testul VRN iar daca VRN se va imbunatati pierderea recunoscuta anterior se va reversa dar numai pana la limita pierderii initiale.
  • Metoda FIFO si Metoda costului mediu ponderat sunt singurele metode de evaluare a stocului acceptate de IAS 2. Chiar daca in trecut metoda LIFO era acceptata si in diferite legislatii aceasta metoda este acceptata conform IAS 2 ea este interzisa.
  • O entitate care achizitioneaza stocuri va inregistra stocurile in contabilitate in momentul in care transferul legal va trece de la vanzator catre cumparator.
  • Una dintre erorile care se fac in privinta stocurilor este de a considera ca titlul de proprietate asupra stocurilor este identic cu posesia fizica a stocurilor.
  • Costul produselor finite obtinute in urma unui proces de fabricatie trebuie sa includa toate costurile care sunt asociate direct cu productia: materii si materiale, forta de munca precum si costurile generale/indirecte de productie.
  • Costurile administrative si costurile cu vanzarile nu se capitalizeaza in valoare stocurilor, ele reprezentand costuri ale perioadei. Acelasi tratament il au costurile cu depozitarea.
Advertisement
This entry was posted in Analiza Financiara (Controlling), Managementul Financiar al Firmei, Standarde internationale IFRS and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s