Acest articol a pornit de la o analiza personala in care mi-am dorit sa vad care sunt avantajele si dezavantajele angajarii prin contract de munca versus contract PFA.
Am urmarit aspecte legate de taxarea aferenta precum si implicatii de genul: drepturi si obligatii, avantaje si dezavantaje
Analiza se poate face atat din perspectiva angajatorului cat si din cea a angajatului, deoarece eu am pornit de la o perspectiva personala voi gandi articolul cu implicatii pentru angajat, evident imaginea in oglinda este angajatorul.
Din cate stiu multe dintre companii prefera sa angajeze oameni in baza unui contract de munca in conformitate cu codul muncii.
In mare parte si din cauza crizei, a trendului de externalizare a serviciilor sau din dorinta de optimizare a cheltuielilor de personal unii angajatori cauta si alte posibilitati de angajare.
In trecut se foloseau contracte prin microintreprinderi cu un singur angajat, in momentul actual ca urmare a faptului ca impozitarea pe microintrepinderi nu mai e la fel de atragatoare se foloseste optiunea de angajare prin contract pe PFA.
Contract de munca:
Cheltuieli cu taxarea ajung la aprox 83% din salariul net (ex. La un salariu net de 1000 RON, firma plateste in total 1830 RON)
Angajarea in baza unui contract de munca ofera angajatului mai multa siguranta si totodata mai multe drepturi.
Cateva exemple de drepturi ar fi:
- contributie la pensie (10.5%+20.8%=31.3% din sal brut),
- contributie la ajutor de somaj
- tichete de masa
- accesul mai facil la un credit.
Contractul de munca ofera o mai multa siguranta pentru ca el este intocmit in baza codului muncii care este construit de asa natura sa protejeze angajatul. Astfel daca esti angajat cu contract de munca o disponibilizare este mai complicata dar nu imposibila.
Pe de alta parte daca esti o persoana bine pregatita profesional de care firma este multumita si are nevoie nu vor exista premize de nesiguranta.
Contract prin PFA
Cheltuieli strict legate de taxare aproximativ 21.5% din profit (16% impozit pe profit si 5.5% contributie sanatate).
Cum nu exista o contributie la asigurari sociale trebuie sa te gandesti sa compensezi aceasta lipsa printr-o pensie privata.
Nu ai contributie la somaj.
Angajarea in baza PFA nu ofera prea multa siguranta angajatului, deoarece contractul poate fi reziliat foarte usor de catre angajator. Dar asa cum am mentionat anterior daca esti o persoana importanta pentru companie contractul printr-un PFA nu va fi un impediment.
Nu stiu in ce masura alte cheltuieli pe care firma le investeste in angajati cum ar fi: cheltuieli cu cursuri, tichete de masa, bonusuri vor mai ramane in picioare, probabil ca se negociaza de la caz la caz.
Oricum am analiza exista aspecte pro si contra din care cele mai importante ar fi:
- Deoarece taxarea e categoric mai mica in cazul PFA diferenta poate fi impartita intre angajat si PFA. Astfel angajatul poate obtine un venit lunar mai mare. Insa inainte sa va bucurati prea repede si sa incepeti sa cheltuiti fiti atenti sa compensati lipsa unor drepturi cum ar fi: contributie la asigurari sociale, somaj cu o pensie privata sau economii puse deoparte din avantajul castigat din taxare.
- Chiar daca angajarea printr-un contract de munca ofera o siguranta mai mare a locului de munca, daca suntem cu adevarati buni, un contract prin PFA nu va fi un impediment. De altfel ne va ajuta sa gandim ca un antreprenor care furnizeaza servicii si care vrea sa-si multumeasca cat mai bine clientul
- Angajarea prin contract cu PFA este mult mai intalnita in strainatate (freelanceri) si de aceea cred ca si la noi se va dezvolta conceptul.