Precizari confuze privind depunerea situatiile financiare anuale pentru 2009

Scriu la o editura de specialitate contabila un capitol referitor la pregatirea situatiile financiare. Ieri m-am confruntat, ca noi toti, de binecunoscutul de acum tratament cu privire la reglementarile legislative in domeniul financiar-contabil si fiscal.

Problema o stim cu totii, reglementarile apar pe ultima suta de metri, sunt confuze si dau nastere la neclaritati si interpretari.

De aici si nemultumirea mea, de aceea prefer sa ma inplic mai mult in partea de analiza financiara, audit, managementul riscurilor in detrimentul contabilitatii pure si a regulilor fiscale pentru ca oricat de mult ai citi, esti pe un teren nesigur si atitudinea autoritatilor romane este de a lasa lucrurile cat se poate de neclare ca apoi sa te invinovateasca ca nu ai respectat reglementarile.

In cazul meu a fost vorba de depunere situatiilor financiare pentru 2009.

La momentul cand am scris articolul nu aparusera informatii conform carora situatiile financiare se depun doar la Oficiul Registrului Comertului si stiam de depunerea lor in paralel si la unitatile teritoriale ale ministerului Finantelor.

Conform ultimelor informatii situatiile trebuiesc depuse doar la ONRC cu cateva exceptii pe care le gasiti stipulate. Dar inteleg ca in acest moment regula printre autoritatile fiscale se aplica diferit astfel incat unele administratii financiare primesc bilanturi si altele nu.

Va sfatuiesc sa cititi O.M.F.P. nr. 864/2010 publicat in MO al Romaniei nr. 229/12.04.2010 privind Sistemul de raportare anuala la 31 decembrie 2009 pentru entitatile care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic.

Citindu-l sunt si mai nelamurita pentru ca aici se stipuleaza ca aceste entitati au obligatia sa intocmeasca si sa depuna raportari anuale la 31 decembrie 2009 la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice (MFP), deci practic contrazice informatia conform careia situatiile financiare s-ar depune doar la Registrul Comertului.

Va dau niste linkuri utile in acest sens:

http://www.contabilul.ro/a/3909/ANAF:-precizari-privind-situatia-financiara-anuala.html

http://www.onrc.ro/romana/arhivastiri.php

As fi dorit ca dupa toate investigatiile facute sa fiu mai sigura cum stau lucrurile dar acest lucru nu prea e posibil in conditiile specificului legislatiei financiar-contabile si fiscale din Romania, el dand nastere la multa confuzie in randul societatilor.

Advertisement
This entry was posted in Managementul Financiar al Firmei. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s