Ecuatia unei firme profitabile si cum putem rezolva corect aceasta ecuatie

Te-ai intrebat ce au in comun toate firmele profitabile? dar si cum poti implementa solutii de  crestere a profitului?

O sa explic acest lucru folosind  ecuatia profitabilitatii si cum poti rezolva aceasta ecuatie in favoarea profitului,  folosind  o tehnica de management financiar care functioneaza.

  • Poate ai incercat deja anumite strategii, schimbari prin care sa cresti performantele financiare ale afacerii dar nu ai obtinut rezultatele asteptate.
  • Poate ai avut perioade cu profitabilitate mai buna dar dupa aceea profitul a fluctuat neasteptat si nu stii exact care au fost cauzele si nu ai reusesti sa obtii un profit predictibil si recurent.
  • Poate ca ai dorit sa cresti afacerea ai turat motoarele, ai crescut volumul de activitate dar ai constatat ca in momente cheie nu ai resursele necesare pentru a duce la bun sfarsit acest plan.
  • Poate ca ai crescut vanzarile si profitul dar observi ca te confrunti cu lipsa de cash si nu stii de ce si cum poti sa rezolvi aceste situatii.

Fie ca esti persoana cheie din Financiar, Manager Operational sau antreprenor de afacere iti doresti sa intelegi profitabilitatea firmei si sa ai instrumentele necesare pentru a putea creste profitul si succesul afacerii pe termen lung.

De ce este important profitul?

 Pentru a avea o afacere stabila in timp ea trebuie sa fie profitabila.

Profitul este ca si combustibilul pentru o masina daca o firma nu reuseste sa produca profit pe termen mai lung atunci va trebui sa se pompeze bani in ea pentru a putea sa-si continue activitatea.

Profitul este indicatorul care ne arata performanta unei firme. Profitul ne indica capacitatea firmei de a genera bani, bani care se pot distribui catre actionari sau care se pot reinvesti in afacere pentru ca aceasta sa creasca in timp, sa genereze un profit mai mare, sa castige in fata competitiei, sa fie sustenabila in timp.

In caz contrar o firma care este pe pierdere pe termen lung si fara un motiv intemeiat ne indica incapacitatea firmei de a genera bani. Am mentionat “ fara un motiv intemeiat” pentru ca sunt tipuri de firme care necesita investitii majore si care se pot gasi, in mod intemeiat, in situatie de pierdere pe anumite perioade de timp.

Asadar daca dorim o afacere care genereaza bani, care aduce o rentabilitate buna a investitiei pentru antreprenori va trebui sa avem tot timpul in minte necesitatea de a geneara constant un profit bun. Avand acest obiectiv in minte apare urmatoarea intrebare.

Cum putem creste profitul firmei?

 Deoarece firmele trec prin diverse momente mai bune sau mai slabe inevitabil ne vom pune problema cum putem creste profitul. Desigur nu exista o singura solutie de a creste profitul. De fapt exista o serie de solutii prin care putem creste profitul.

Ca sa intelegem mai bine aceste solutii sa pornim de la ecuatia unei firme profitabile.

Ecuatia unei firma profitabile:  Venituri generate mai mari decat Cheltuielile angajate.

Cu cat aceasta diferenta este mai mare cu atat firma este mai profitabila.

Ecuatia Profitului: Venituri (vanzari) – Cheltuieli (achizitie resurse)

Resursele pot fi: umane, materiale, servicii, investitii, etc.

Daca am stabilit ecuatia matematica a profitului acum putem usor sa vedem caci pentru a creste profitul avem cateva solutii:

  1. Sa crestem vanzarile si astfel vom creste veniturile
  2. Sa scadem costurile
  3. Sa crestem eficienta costurilor (cu aceleasi costuri sa generam venituri mai mari)
  4. Sa crestem sau cel putin sa mentinem rentabilitatea firmei (marjele procentuale de profit)

Cum putem analiza si implementa aceste solutii?

Daca la modul general avem cele 4 solutii de mai sus de optimizare a profitului punerea lor in practica nu este foarte usoara daca nu o facem corespunzator in baza unui process care functioneaza. Acest proces este procesul de Planificare si Control a performantelor financiare si instrumentul folosit este Bugetul Financiar.

Procesul in sine cuprinde 2 etape:

Etapa 1: Planificarea profitabilitatii viitoare in linie cu obiectivele propuse prin realizarea Bugetelor Operationale si a Bugetului Financiar.

Etapa 2: Controlul rezultatelor reale. Firma va monitoriza profitul realizat vs profit bugetat si va analiza evolutia profitului in timp. Avand aceste informatii prompte va putea sa ia decizii punctuale pentru deviatii aparute dar si in general pentru optimizarea afacerii. Aceasta etapa este cea de Control al performantei financiare.

Cele 2 etape de planificare si control  merg mana in mana pentru coordonarea activitatilor dintr-o firma din perspectiva financiara. Astfel firma si managementul nu isi desfasoara activitatea ad hoc in baza intamplarii ci in baza unui plan bine pus la punct si care este constant urmarit.

Ce solutii de crestere a profitului aplicati in practica? Care dintre ele vi se par mai usor sau greu de aplicat?

 

Advertisement
This entry was posted in Analiza Financiara (Controlling), Asistenta firme/antreprenori, Managementul Financiar al Firmei, Managementul Riscurilor/Audit and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s