De ce unele afaceri au succes iar altele nu reusesc sa performeze

Ca si antreprenor sau manager de afaceri doresti ca firma sau ariile din responsabilitate sa aiba un profit cat mai bun, ideal in crestere de la o perioada la alta.

Insa viitorul oricarei afaceri este un drum necunoscut si dificil din multe privinte. Daca acest obiectiv nu este corespunzator planificat si controlat el va ramane pentru multe firme doar un vis sau o dorinta neimplinita.

Profit

De ce unele afaceri au succes iar altele nu reusesc sa performeze

Conform statisticilor printre principalele cauze pentru care firmele esueaza se numara: o planificare defectuoasa, lipsa unui control adecvat al performantei si un Management Financiar defectuos.

Ca manager intr-o firma esti evaluat si vei avea obiective legate de controlul costurilor si imbunatatirea profitului la nivelul centrelor de responsabilitate. Fara instrumentele potrivite nu vei avea o misiune usoara.

 Ca antreprenor intr-o firma mica sau mijlocie din Romania deseori te lupti sa o scoti la capat ca sa poti plati toate taxele, cheltuielile si la sfarsitul lunii sa realizezi in plus si profit.

Daca urmaresti profitabilitatea firmei vezi ca sunt luni cand ai un profit dar in alte luni esti pe pierdere sau iti vine greu  sa platesti datoriile din lipsa de cash. Nu intelegi care este cauza acestor variatii, ce a mers bine in firma si ce nu a mers bine si nu poti sa te asiguri ca firma are un profit previzibil si constant.

Daca nu urmaresti lunar profitabilitatea atunci e si mai riscant. Te poti trezi la sfarsitul anului ca esti pe pierdere sau ai un profit mic si la fel nu stii exact de ce?

Ce arie a avut o contributie pozitiva in profit si ce arie a tras profitul in jos si ce shimbari ar trebui sa faci pentru a creste performanta financiara.

Pe de alte parte cu totii vedem atunci cand citim topul celor mai bune firme din Romania dupa cifra de afaceri si profit ca in acest top apar foarte multe firme multinationale. Performanta primelor 100 firme multinationale din Romania s-a dublat ,in ultimul deceniu, atat din perspectiva cifrei de afaceri cat si a profitului net.

In contrast 30% din firmele active din Romania au performante slabe si sunt extrem de fragile. Ele inregistreaza pierderi sau profit zero si au un Cash Flow extrem de fragil.

Care este secretul succesului acestor companii versus companii mici si mijlocii din Romania? Pe de o parte sunt sprijiniti de surse de finantare din partea grupului dar mai exista un alt aspect la fel de important pe care nu trebuie sa-l ignoram.

Toate aceste firme folosesc Bugetul ca instrument de planificare si control al profitabilitatii. Aceste firme nu isi permit sa greseasca prea mult, sau sa ia decizii din instinct fara sa aiba informatii financiare. Ele sunt cotate la bursa unde investitorii vor sa obtina profituri constante si previzibile.

In contrast marea majoritate a firmelor mici si mijlocii din Romania nu folosesc deloc procesul de bugetare.

Daca vrei sa inveti tehnici de maximizare a performantei firmelor prin planificare si control bugetar ti-am pregatit Trainingul online cu exemple practice Planificare si Control Bugetar-Click aici.

Daca atunci cand plecam in vacanta ne facem un buget simplu pentru a estima cheltuielile si ne asigura ca ne incadram in banii pe care ii avem disponibili (intre cateva sute si cateva mii de Euro) atunci cand conducem o firma a carei organizare si complexitate depaseste cu mult organizarea unei vacante) iar sumele investite sunt incomparabil mult mai semnificative cum ne putem permite sa nu avem un Buget?

 Cum pot firmele sa-si maximizeze performantele financiare

 Bugetul este ca un GPS care ajuta managerii unei firme sa planifice si sa controleze drumul spre performanta dorita.

Fara un buget si un control al performantei reale managementul nu va putea lua  decizii corecte si inevitabil vor exista decizii nereusite care incet incet isi vor pune amprenta pe profitabilitatea firmei.

Iar profitul firmei este ca si combustibilul pentru o masina …daca firma nu reuseste sa genereze suficient profit mai devreme sau mai tarziu va avea probleme in continuarea activitatii.

Cu totii stim ca mediul de afaceri este competitiv, mediul politic si legislativ neprietenos dar cu toate acestea unele firme performeaza foarte bine iar altele performeaza slab sau chiar esueaza.

Bugetul este un instrument important cu ajutorul caruia firmele isi pot maximiza performantele financiare.

Managerii care au abilitati de  Planificarea si Control Bugetar vor putea  sa controleze veniturile si costurile pentru a realiza un profit predictibil si in crestere si in acelasi timp sa previna riscul de esec financiar.

Daca vrei sa fii abonat la educatie financiara pentru succesul afacerii subscrie la newsletterul Finance-edu.ro (click aici).

Advertisement
This entry was posted in Analiza Financiara (Controlling), Asistenta firme/antreprenori, Dezvoltare Personala, Managementul Financiar al Firmei, Managementul Riscurilor/Audit and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s