Lipsa unui control adecvat al profitabilitatii firmei. Unul din motivele principale de esec financiar al firmelor

Cu totii auzim si citim in presa despre firme, unele dintre ele nume mari, care esueaza din punct de vedere financiar.

La o prima impresie ne-am gandi caci o firma esueaza pentru ca nu poate sa vanda suficient. Ceea ce poate fi adevarat dar cauza pentru care cele mai multe firme esueaza nu este cel mai adesea faptul ca ele nu reusesc sa vanda.

Una dintre principalele cauze pentru care firmele esueaza din punct de vedere financiar o reprezinta o planificare defectuoasa, lipsa unui control adecvat al performantei si un Management Financiar defectuos.

In acest articol vreau sa ne oprim atentia asupra lipsei unui control adecvat al performantei.

 Performanta financiara a firmei reflecta  capacitatea acesteia de a genera profit.

Profitabilitatea firmei nu trebuie lasata la voia intamplarii.

Daca o firma se va concentra doar pe a vinde sau a-si desfasura activitatea si nu va monitoriza profitul si factorii care il determina nu va putea sa-si imbunatatesca in timp performantele si isi asuma un risc financiar de a realiza un profit insuficient pentru continuarea activitatii.

De aceea profitabilitatea realizata trebuie continuu monitorizata si controlata prin intermediul rapoartelor de profitabilitate atat la nivel global firma cat si analiza profitabilitatii interne.

Profitul firmei este calculat in cadrul raportului financiar Contul de Profit si pierdere (P&L) ca diferenta intre veniturile si cheltuielile unei firme pe parcursul unui exercitiu financiar.

Performanta firmei va fi urmarita prin diversi indicatori de profitabilitate care identifica evolutia profitului in timp precum si versus alte firme similare.

De asemenea se vor identifica factorii care au impact negativ sau pozitiv in evolutia profitului.

Controlul profitabilitatii se realizeaza prin intermediul compararii profitabilitatii realizate versus profitul bugetat. In acest sens pentru un control adecvat al profitabilitatii firma trebuie sa aiba un proces de planificare si control bugetar, un instrument de controlling critic in succesul si performanta financiara a afacerii.

Daca vrei sa fii abonat la educatie financiara pentru succesul afacerii subscrie la newsletterul Finance-edu.ro (click aici).

Profitul unei firme este un indicator important in succesul unei afaceri sustenabile si poate fi comparat cu combustibilul unei afaceri deoarece daca firma nu genereaza suficient profit nu va mai putea sa-si continue activitatea.

Atentie nu este singurul indicator dar este unul important.

Spre exemplu o firma profitabila dar care nu isi gestioneaza cash-ul corespunzator poate sa ajunga in incapacitate de plata.

 Profitabilitatea unei firme nu este urmarita doar intern de management si actionari ci si de utilizatori externi.

Potentialii Investitorii sunt interesati de profitul realizat deoarece este o indiciu in estimarea profiturilor viitoare.

Top Managementul monitorizeaza constant profitul si il compara cu cel planificat ca reflectare a atingerii obiectivelor

Actionarii sunt interesati de o profitabilitate buna, aceasta reprezentand sursa de finantare viitoare a firmei si recompensarea actionarilor prin dividende

Creditorii, bancile sunt interesate de profitul firmei fiind un indiciu in capacitatea firmei de a-si plati datoriile. O firma cu o profitabilitate buna si un trend crescator va putea sa acceseze surse de finatare mult mai usor.


Ce indicatori de profitabilitate sau tehnici de monitorizare folositi?

Advertisement
This entry was posted in Analiza Financiara (Controlling), Asistenta firme/antreprenori, Managementul Financiar al Firmei, Managementul Riscurilor/Audit and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s