Orice firma risca sa nu-si atinga un obiectiv major (exemplu un proiect de investitii) daca nu are o planificare financiara adecvata. E ca si cum ai porni la drum catre o locatie necunoscuta fara sa ai o harta/GPS sau instructiuni cum trebuie sa ajungi acolo.
Daca in cazul calatoriei riscul e sa nu ajungi la destinatie in cazul unei firme lucrurile se pot complica:
- Firma nu reuseste sa implementeze corespunzator proiectul de investiti
- Deorece nu a facut o analiza adecvata cost-beneficiu al viitorului proiect acesta se dovedeste neprofitabil (exemplu: beneficiile/veniturile aditionale nu depasesc considerabil costurile suplimentare)
- Firma nu poate sa deruleze investitia in graficul de timp stabilit deoarece nu a realizat un management adecvat al Cash Flow-ului si se confrunta cu multe situatii cand plata furnizorilor se poate face doar cu mari intarzieri
- Deoarece nu a exista o planificare financiara realista a costurilor totale ale proiectului, firma nu poate face rost de fonduri aditionale pentru a duce proiectul la bun sfarsit, astfel ea a angajat sume considerabile pe care practic le va pierde
- De realizarea proiectului depindeau alte activitati din firma care in acest moment sunt influentate negativ de nereusita investitiei sau intarzierea acesteia
- Firma va pierde din increderea clientilor deoarece se baza pe terminarea proiectului care trebuia sa genereze o cantitate mai mare de produse si la un cost mai competitiv.
Si lista poate continua….asadar ne putem permite acesturi riscuri?
Daca vrei sa fii abonat la educatie financiara pentru succesul afacerii subscrie la newsletterul Finance-edu.ro (click aici).
Considerati ca pentru a realiza o planificare financiara de succes este nevoie sa urmezi cursurile CFP?
Ce intelegi prin cursuri CFP? te referi la cursurile autorizate CNFPA? Daca da atunci parerea mea este ca nu neaparat.
Orice experienta profesionala pe care vrei sa o acumulezi, in cazul tau planificare financiara poate fi castigata prin diverse metode:
– experienta practica intr-un job – un curs de specialitate sau – citind diverse materiale (reviste de specialitate, articole, carti, bloguri….informatia este foarte vasta)
Acum daca revin la metoda asimilarii unor cunostinte prin cursuri, acestea le consider foarte importante dar aici trebuie sa fim atenti la continut nu la prezentare. Adica un curs certificat CNFPA mie personal nu-mi garanteaza cea mai buna calitate, as alege un astfel de curs numai daca ai nevoie de acea certificare CNFPA, dar din nou personal nu stiu cine se uita la asta, poate doar daca te angajezi la stat. Altfel cel mai important este sa alegem firme cunoscute, prin recomandare probabil despre care stim ca au cursuri de calitate.