Importanta Managementului Financiar in cadrul firmelor

De ce este atat de important Managementul si Analiza Financiara (Controllingul Financiar si de Business) in cazul oricarei afaceri? Pentru ca indiferent de marimea unei afaceri si de stadiul ei de dezvoltare fiecare conducator al unei afaceri trebuie sa cunoasca care sunt resursele de care dispune, cum poate sa le foloseasca cat mai eficient pentru a obtine rezultatele dorite (planificare) si care sunt actiunile care ii aduc castig sau pierdere pentru a putea lua deciziile corecte.

Atunci cand ne propunem sa mergem in concediu ne gandim cam ce fel de concediu am vrea sa avem si ne facem un buget de cheltuieli . Apoi cand ne intoarcem din concediu ne facem o analiza cam cu ce suma s-a usurat contul nostru, care au fost cheltuielile majore, cat de realisti am fost cand ne-am pregatit bugetul si unde trebuie sa fim mai atenti. Daca pentru un simplu concediu urmam acesti pasi de ce nu facem acelasi lucru in cadrul unei afaceri.

Procese si Responsabilitate

Atunci cand vorbim despre un Managemetul Financiar performant trebuie sa ne gandim la urmatoarele 3 procese importante:

1. Planificarea evolutiei firmei pe termen scurt, mediu si lung (1-3-5 ani) in concordanta cu strategia si obiectivele acesteia.

2. Monitorizarea rezultatelor obtinute (pregatirea rezultatelor financiare: rapoarte, balante, situatiilor financiare). E important ca monitorizarea rezultatelor sa se faca in timp util pentru a lua cat mai repede deciziile necasare. Consultarea exclusiv a  balantelor contabile este insuficienta ele se finalizeaza abia luna urmatoare si nu includ toate informatiile necesare.

3. Analiza Financiara a rezultatelor obtinute prin prisma rapoartelor de management (interpretarea rezultatelor obtinute, comparatia lor cu cele bugetate, identificarea unor masuri ce se impun in cazul in care rezultatele realizate deviaza in sens negativ fata de cele planificate.

In functie de organizarea Departamentului Financiar al firmei cele 3 procese pot fi in responsabilitatea diverselor functii in cadrul departamentului  dar cea mai moderna forma intalnita in firmele multinationale si firmele mari este:

  • Punctul 1 si 3 sunt in responsabilitatea functiei de Controlling Financiar/Departament de Bugetare/Departament de Analiza si Planificare.
  • Punctul 2 este in responsabilitate departamentului Contabilitate

Lipsa unui management financiar adecvat

Din pacate multe departamente financiar-contabile se rezuma la a produce rapoartele financiare obligatorii cerute de Autoritatile Fiscale (declaratiile fiscale lunare si bilantul contabil semestrial/ anual). In afara de scopul de a declara taxele datorate statutului aceste rapoarte statutare nu aduc valoare adaugata companiei.

Daca o companie nu pregateste asa numitele rapoarte de management care includ: rapoarte de planificare (studii de fezabilitate, bugete, simulari) cat si rapoartele de analiza financiara si control va avea toate premizele de a se dezvolta la intamplare fara a avea o strategie bine definita si o planificare unitara pentru atingerea obiectivelor si totodata va avea toate sansele sa ajunga sa aiba probleme grave fara a avea instrumentele necesare care sa atentioneze aparitia riscurilor si sa-i permita sa ia masurile necesare.

Unul din avantajele marilor grupuri multinationale este acela ca au implementate un set de proceduri financiare puternice care asigura  atat planificarea activitatii in functie de obiectivele firmei cat si o analiza financiara care va monitoriza resursele alocate si rezultatele obtinute si va semnala riscurile in faza preliminara.

Firmele romanesti, in deosebi cele mici si mijlocii, au concentrata Functia Financiara pe o contabilitate exclusiv fiscala fara existenta instrumentele necesare din contabilitatea financiara si de management. Chiar daca puterea financiara a unei firme mai mici nu poate fi comparata cu o firma mare sau un grup multinational este important de stiut ca bazele unei planificari, control si analiza financiara (intr-un cuvand Management Financiar) pot fi prezente si in acest caz la un nivel de detaliu mai mic.

Riscul inexistentei Managementului Financiar in cadrul firmelor este critic, in multe momemente mai grele, daca nu chiar foarte grele, cum au fost cele de criza, firmele nu pot lua masurile necesare pentru a se redresa sau a evita falimentul.  De asemenea neavand o analiza detaliata nu pot identifica nici oportunitatile existente si asfel nu vor putea sa le foloseasca.

Exista probabil 2 cazuri nedorite:

  • fie Managementul firmei este interesat sa cunoasca si sa analizeze rezultatele financiare, sa ia decizii corecte dar el nu poate obtine analizele necesare din partea departamentelor financiare si nu poate avea o imagine clara asupra resurselor financiare alocate in activitatea firmei a riscurilor si rezultatelor obtinute.
  • Cazul 2 este acela in care aceste analize exista sau pot fi obtinute dar Managementul nu este interesat sa analizeze astfel de informatii, existand o reticenta fata de cifre/rapoarte financiare iar Managementul se concentreaza pe functia de productie, vanzari, marketing, etc.

De aici si sfatul meu catre antreprenori/ manageri de a acorda o atentie deosebita Managementului Financiar si de a intari echipa financiara prin angajarea unor persoane profesioniste si  cu experienta sau de a apela la consultanti care le pot propune niste solutii care sa-i ajute sa imbunatateasca procesele financiare.

Nu in ultimul rand este vitala implicarea Managementului in definirea si monitorizarea strategiei financiare la nivelul firmei, aceasta activitate nu poate fi lasata in exclusivitate in responsabilitatea departamentului financiar.

Vrei sa primesti articole similare cu tehnici si strategii de Controlling si Management Financiar pentru cresterea performantei afacerii? Subscrie la newsletterul Finance-edu.ro (click aici)

Advertisement
This entry was posted in Managementul Financiar al Firmei, Managementul Riscurilor/Audit. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s