Suntem interesati de cunoastere si dezvoltare in domeniul de business?

Prin prisma jobului si pregatirii profesionale pe care am acumulat-o am fost aproape de mediul de afaceri, de firme si de felul cum evolueaza ele in timp, am realizat analize, am intalnit afaceri diferite fiecare intersanta si specifica in felul ei

De un 1 an de zile lucrand pe cont propriu mi-am indreptat atentia si asupra antreprenoriatului, domeniul care pentru mine este ceva nou si inevitabil mi-am concentrat atentia asupra exemplelor antreprenoriale fie ele autohtone sau internationale.

Imi place sa citesc foarte mult carti de business din afara traduse dar si reviste de pe plan local.

Dupa ce am studiat ceva timp oferta existenta de reviste de business am devenit fidela urmatoarelor publicatii: Money Express, Business Magazin si Forbes. Cand lucram in domeniul corporatist citeam mai mult Ziarul Financiar si Capital care aveau stiri utile mai punctuale din economie dar acum ma concentrez pe aceste reviste saptamanale, care prezinta experiente concrete ale unor antreprenori si business-urile lor.

In contextul prezentat mi-am pus intrebarea cat de interesati sunt romanii de tot ceea ce inseamna dezvoltare in domeniul afaceri (fie ca aici includ publicatii: carti, reviste, fie ca ma refer la obtinerea de consultanta in domeniu).

Dupa o scurta analiza realizata prin prisma experientelor personale si nu a unor statistici concluzia mea este ca nu prea sunt interesati din cel putin 3 motive pe care o sa vi le enumar.

Exista cerere de publicatii de business?

1. Cand am inceput sa citesc revistele de afaceri care vi le-am recomandat si voua la inceputul articolului, am inceput sa le caut saptamanal sa nu pierd nici o editie deoarece eram nerabdatoare de noi articole sau cunostinte, stiri. Asa ca am inceput sa iau la rand toate cheretele de ziare de pe bulevardul unde locuiesc si sunt destul de multe astfel de puncte de vanzare a presei. Am incercat in 6-7 locuri sa gasesc Money Express si Business Magazin, raspunsul a fost inevitabil: “Nu avem….. S-au terminat? Nu nu tinem asa ceva”.

Am ajuns intr-un sfarsit la coltul strazii mele unde un domn foarte OK vinde ziare si ma stia ca de obicei cumparam Ziarul Financiar. L-am intrebat: “Aveti Money Express de saptamana asta? Nu il mai am…primesc 2 reviste dar daca nu se cumpara le returnez, acum le-am returnat. Dar totusi lumea nu cere asa ceva? Nu domnisoara lumea cumpara presa de scandal”. Am realizat ca discutand cu acest domn am facut un scurt sondaj deoarece domnul cu ziarele are ceva experienta in domeniu vinde de ceva ani buni, iar rezultatul este unul fara echivoc, lumea cumpara presa ieftina si de prosta calitate. Probabil ca sunt mult mai interesante ziarele de genul Evenimentul Zilei sau Can Can,  decat Ziarul Financiar si Business Magazin. De altfel acelasi lucru il vedem si la televizor, emisiunile si filmele cu ratingul cel mai mare sunt  emisiunile  de scandal, telenovelele. Nu prea gasesti emisiuni educative in domeniul afacerilor.

2. Experienta numarul 2 a venit intr-un alt context. Scriu articole pentru o editura care publica reviste concentrate pe domeniul financiar, contabilitate, taxe. Ei au scos o noua revista care isi propune ceva mai inovativ, adica nu sa prezinte doar reguli financiare si taxe ci ceva care sa imbine util informatii, tehnici si experiente de afaceri cu regulile legislative. Formatul mi s-a parut unul inedit si mi-a facut mare placere sa pot colabora cu ei pentru aceasta revista. Partea mai putin buna a aparut atunci cand ei mi-au spus ca revista aceasta nu a atins cererea la care se asteptau ei si au trebuit sa ia decizia sa publice la 2 luni in loc de lunar.

Este adevarat ca poate motivul ar fi criza care a afectat si bugetul de publicatii pe care si-l permite fiecare director financiar sau director general (revistele fiind unele adresate corporate), in schimb revistele de contabilitate si taxe ale aceleiasi edituri au in continuare cerere foarte buna. Aici intervine un fenomen pe care il inteleg, datorita realitatii din Romania in care legislatia fiscala este foarte neclara si supusa unei continue schimbari iar controalele financiare pot fi de multe ori abuzive, persoanelor care lucreaza in domeniul financiar nu le ramane altceva de facut decat sa incerce sa se informeze cat mai bine intr-un domeniu atat de anevoios si alunecos. Dar totusi de ce oamenii din managementul de mijloc sau de top al companiilor nu ar fi interesati sa cunoasca informatii legate de afaceri, de imbunatatirea proceselor, de solutii si tehnici de crestere a profitabilitatii sau o mai buna gestionare a afacerii?

Exista cerere de consultanta in domeniul managementului afacerii?

3. A 3 a experienta este tot una personala, respectiv faptul ca furnizez consultanta pe cont propriu in domeniul managementului financiar, managementul afacerii si al riscurilor. Cu toate ca existe multe aspecte si arii din aceste domenii in care firmele ar putea sa aduca imbunatatiri din experienta proprie nu cred ca exista o cerere reala din partea firmelor/ a managementului de a obtine consultanta in acest domeniu. Este adevarat ca exista o temere a calitatii consultantilor de pe piata, dar asta nu insemna ca toti consultantii nu sunt bine pregatiti profesional.

Vorbesc in special de afaceri mici si mijlocii romanesti pentru ca aici imi doresc eu sa ajung si consider ca as putea sa ajut. Firmele mari multinationale cu filiale in Romania implementeaza proceduri si tehnici dezvoltate si testate deja in afara si de cele mai multe ori acestea sunt implementae cu ajutorul colegilor din filialele din afara. Daca chiar au nevoie de consultanta externalizata vor avea bugetul sa angajeze o firma de consultanta cu renume international care va avea desigur si tarife foarte mari.

In Anglia sau America spre exemplu firmele mici si mijlocii locale folosesc adesea freelanceri sau firme de consultanta “one man show” care reprezinta de fapt un angajat care are multa experienta practica acumulata si care poate sprijini aceste afaceri sa-si optimizeze afacerea sau sa depasesca o problema aparuta.

In concluzie asa cum spuneam si la inceput eu nu cred ca exista o sete de cunoastere si dezvoltare foarte mare in randul romanilor in ceea ce priveste afacerile. Probabil ca de aceea se explica de ce avem economia pe care o avem si numarul mic de antreprenori adevarati. O explicatie istorica exista , pentru ca am trait in comunism unde nu trebuia sa facem decat ceea ce ni se spunea si nu trebuia sa creem noi afacerile sau sa le dezvoltam. De asemenea nici mediul politic si guvernele post decembriste nu prea au reusit sa ne convinga  cu masuri de incurajare a mediului privat, dimpotriva parerea unanima este ca mai mult pun bete in roate, ceea ce este o utopie pentru ca nu isi dau seama ca imensele cheltuieli bugetare pe care le au si pe care nu fac nimic sa le eficientizeze si vorbim aici de o restructurare adevarata a aparatului de stat nu de taieri de salarii bugetare, nu pot fi suportate decat din contributiile ce vin de la firme si angajati. Ori daca firmele sunt impiedicate sa-si desfasoare activitatea nu vor mai contribui cu taxe.

Deci in conditiile in care nu ne asteptam la nimic prea incurajator de la guvernanti in ceea ce ne priveste cum am putea totusi sa reusim sa devenim antreprenori si sa dezvoltam afaceri de succes…..raspunsul nu poate fi chiar setea de cunoastere si dezvoltare in domeniul afacerilor, curajul de a trece intr-un mediu mai putin sigur si mai putin banos la inceput dar care poate sa ne aduca impliniri mai tarziu?

Astept si parerile voastre pe aceasta tema.

Advertisement
This entry was posted in Asistenta firme/antreprenori. Bookmark the permalink.

1 Response to Suntem interesati de cunoastere si dezvoltare in domeniul de business?

  1. Dacă toţi ar fi antreprenori, cine ar mai lucra pentru ei? 🙂
    În recentul studiu PWC sunt câteva cifre interesante. Teoretic, cam unul din trei români ar dori să deschidă o afacere. Te-ai aştepta ca afacerea să fie în domeniul în care lucrează, însă nu, pentru majoritatea, domeniul de activitate ar fi “în ceva, ce merge pe piaţă”. Statistic vorbind, în România este o firmă la vreo 6 angajaţi, în vreme ce în ţările cu “apă caldă”, proporţia este mai degrabă una la 24 sau chiar una la 30. De aici şi proporţia de firme neviabile. Momentan, românii nu au trecut încă de la ideea de a face bani “acum şi aici” la a construi ceva pe termen lung. Majoritatea firmelor apar întru specularea unei oportunităţi/relaţii de moment şi sunt incapabile să reziste după epuizarea acesteia. Or pentru asta nu ai nevoie de consultanţă. Eventual “după”, însă mulţi preferă să renunţe decât să continue, dând vina pe ghinion.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s