Tehnici de planificare si control bugetar (Procesul de Bugetare)

Intr-un post precedent ti-am vorbit despre  ideea de a dezvolta programe de training care sa ajute companiile si managementul sa creasca profitabilitate firmei prin tehnici de Controlling si Management Financiar.

 

Pentru inceput m-am indreptat spre tehnicile de planificare si control bugetar (Procesul de Bugetare).

Bugetul este instrumentul care ajuta compania si managerii sa-si planifice si sa-si monitorizeze constant drumul spre atingerea obiectivelor.

De ce e important ca profesionistii financiari, managerii non- financiari si antreprenorii sa aiba abilitati de bugetare?

Orice firma doreste sa-si creasca profitabilitatea. Top managerii si middle managerii sunt evaluati si vor avea obiective legate de controlul costurilor si imbunatatirea profitului la nivelul centrelor de responsabilitate.

Cu toate acestea in multe companii  procesul de bugetare e un proces anevoios, nu foarte bine organizat care pare ca dureaza o vesnicie. La sfarsit toate partile implicate sunt frustrate  si stoarse de energie.

Acest lucru este explicat de faptul caci pregatirea bugetului general al  firmei este un proces complex care implica participarea diversilor manageri la nivelul organizatiei si care trebuie sa fie corespunzator inteles si administrat.

Aboneaza-te la newsletterul Finance-edu.ro care furnizeaza educatie financiara pentru succesul afacerilor (click aici).

Succesul unui proces de bugetare depinde de comunicarea eficienta intre managerii generali, managerii financiari si cei operationali.

Coordonarea  procesului de bugetare a firmei este in sarcina departamentul Financiar Contabil sau Controlling. In acest sens Profesionistii Financiari trebuie sa aiba abilitati de pregatire si monitorizare a bugetului firmei pentru a sprijini managementul in procesul decizional.

Managerii Non Financiari (Operationali) care proseda cunostinte despre procesul de bugetare si aptitudini de analiza si interpretare rapoarte financiare vor avea un avantaj competitiv si o misiune mai usoara in atingerea obiectivelor.

Nu as vrea sa dezvolt un program care nu este de interes. Ce fel de informatii te-ar ajuta sa regasesti in acest training? 

Advertisements
This entry was posted in Analiza Financiara (Controlling), Asistenta firme/antreprenori, Managementul Financiar al Firmei, Managementul Riscurilor/Audit and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s