Initiativa Civic Alert ne va usura sau nu viata?

Presa ne anunta o initiativa de bun augur: Civic Alert, o aplicație de mobil pentru sesizări, reclamații, petiții sau inițiative civice

Cetățenii au la dispozitie o aplicatie de mobil prin care pot raporta instantaneu către autorități orice problemă din orașul lor în trei pași simpli: fotografie, geo-localizare automată, pentru a înregistra adresa, și selectarea categoriei în care se încadrează problema semnalată.

Recent a avut loc lansarea Civic Alert, respectiv a aplicațiilor de mobil pentru iOS și Android, dar și a paginii de internet civicalert.ro, anunță un comunicat de presă.

„Civic Alert reprezintă cea mai simplă conexiune între cetățean și autoritățile administrative. Inițiativa are drept scop punerea la dispoziția cetateanului a unei forme moderne de sesizare și raportare a problemelor de ordin civic cu care se poate confrunta în spațiul public”, se arată în comunicatul de presă.

Adrian Stănescu, președintele Asociației Civic Alert mentioneaza:

„Încurajăm folosirea acestei unelte moderne pusă în slujba cetățeanului pentru a ajuta la crearea unui spațiu civic mai modern și mai civilizat. Obiectivul nostru este ca, prin această aplicație, să îmbunătățim spațiul civic, dar mai ales să creștem gradul de implicare a cetățenilor în viața comunității lor”.

După ce o problemă a fost semnalată prin intermediul aplicației, raportarea și gestionarea relației cu autoritățile se face mai departe prin intermediul call center-ului Civic Alert, de unde agenții vor verifica, redirecționa și trimite sesizări oficiale către autoritatea competentă. Ei se vor asigura că orice alertă inițiată în acest fel – indiferent dacă este vorba de o plângere, sesizare, petiție sau inițiativă – va ajunge în cel mai scurt timp direct la administrația publică responsabilă cu reglementarea problemelor de această natură, urmărind stadiile parcurse pentru rezolvarea acesteia.

Acum as dori sa-mi spun si eu parerea asupra acestei initiative:

Cred ca initiativa este buna pentru ca imi faciliteza depunerea unei sesizari deoarece pana acum m-as fi intrebat ” unde ar trebui sa merg si cum sa-mi fac timp sa ajung la o institutie care de obicei au program foarte scurt comparativ cu cei drin privat”.

Problema ramane modul si eficacitatea rezolvarii sesizarii si aici sunt mai mult ca sigura ca lucrurile nu stau prea roz si daca cineva nu va verifica modul de solutionare al sesizarilor cu KPI clari: timpul de raspuns, cate din sesizari se solutioneaza (dar nu la modul teoretic ca iti trimit un raspuns cu un limbaj de lemn la o sesizare dupa 3 luni si problema pentru care ai facut sesizarea e bine merci tot acolo-caz concret personal cu sesizare trimisa de mine la o primarie prin email) atunci nu ne prea ajuta aceasta aplicatie.

Parerea mea este ca in Romania cand vine vorba de autoritati, nu se cauta sa se rezolve sesizarile si activitatile lor nu se desfasoare cum ar trebui adica eficient si eficace ci doar se incarca de hartii birocratice, care nu reflecta nimic pentru a justifica ca si-au facut treaba. Problema e ca se poate, ca managementul acestor institutii permite acest lucru sau poate si incurajeaza nu stiu….

Ce ne ramane noua sa facem cred ca este sa protestam individual si colectiv sub orice forma putem asupra acestor practici in speranta ca lucrurile se vor schimba. Asadar va incurajez sa folositi aplicatia pentru cat mai multe sesizari si sa semnalati daca rezultatul sesizarii este doar formal. Ma intreb daca au facilitate de a cere feedback de la useri asa cum orice firma implementeaza pentru a afla gradul de satisfactie al utilizatorilor.

 

This entry was posted in Impresii. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s