Exemplul unui Plan de Afaceri

Firma Bebelino este o firma distribuitoare de mobilier pentru copii recent infiintata care doreste sa atraga capital in vederea demararii afacerii. Cei doi parteneri care pun bazele afacerii au realizat o analiza amanuntita a pietei de produse mobilier pentru copii, volumul vanzarilor pe aceasta piata precum si trendurile existente.

Planul de afaceri a fost pregatit prentru a fi prezentat unei banci in vederea obtinerii unui impumut de 90.000 Euro care le va permite antreprenorilor sa demareze afacerea prin deschiderea unui prim magazin de desfacere si sa le asigure suport financiar in primele 6 luni, dupa aceasta perioada afacerea fiind capabila sa se auto sustina din cash flow-ul generat.

Plan de Afaceri al companiei Bebelino

I. Sumar Executiv

Sumarul Executiv trebuie sa sumarizeze  aspectele principale din intreg planul de afaceri.

Vom prezenta doar titlurile sectiunilor incluse.

 • Sursele de finantare
 • Descrierea firmei
 • Management
 • Produsele
 • Piata si competitia
 • Strategia de marketing

II. Sursele si utilizarea fondurilor

Costurile aferente demararii afacerii sunt de 120.000 Euro si includ in principal: achizitia a doua masini, imbunatatiri aduse magazinului, stocuri, precum si alte cheltuieli operationale.

Sursele de finantare

Euro

Fonduri proprii de la cei 2 parteneri

 30.000

Imprumut bancar

 90.000

Total

 120.000

Utilizarea fondurilor

Euro

Cheltuieli de capital
Masini

 15.000

Imbunatatiri aduse magazinului

 10.000

Total cheltuieli de capital

 25.000

 
Capital de lucru
Cheltuieli de infiintare

 2.000

Liceente design

 5.000

Chirie magazin 6 luni

 33.000

Stocuri

 14.000

Salarii

 39.000

Alte cheltuieli general administrative

 2.000

Total capital de lucru

 95.000

 
Total fonduri utilizate

 120.000

 Daca vrei sa primeste articole similare te poti abona la newsletterul Finance-edu.ro (click aici).

III. Management

Costantin Roman are 5 ani experienta in industria de retail produse pentru copii, din care ultimii 2.5 ani in pozitia de director de vanzari. In cadrul acestei functii a crescut cifra de afaceri a firmei cu 5 % in fiecare an. El a absolvit facultatea de studii economice ASE, sectia Marketing. Constantin Roman se va ocupa de directia de vanzari si marketing.

Victor Popescu are o experienta de 10 ani in industria de retail, din care 3 ani in pozitia de Director Financiar intr-o firma distribuitoare de produse farmaceutice si 7 ani ca antreprenor al unei afaceri de distributie haine sport.

El va ocupa pozitia de Director Executiv si temporar pana cand cifra de afaceri a firmei va atinge suma de 400.000 Euro, pozitia de Director Financiar. Victor Popescu a absolvit facultatea de studii economice ASE, sectia Finante.

IV. Produsele

Firma Bebelino comercializeaza mobilier pentru copii.

Locatia:

Magazinul de desfacere al firmei Bebelino se va afla in Mall Baneasa, Bucuresti, o locatie de vanzare foarte atractiva ca urmare a numarului mare de clienti care viziteaza aceasta locatie in special in zilele de weekend si in timpul saptamanii, seara.

O a doua locatie este planificata sa se deschida in cel de-al treilea an de activitate.

Produsele comercializate de firma Bebelino sunt:

 • Patuturi de lemn pentru copii cu varstele 0-15 ani
 • Dulapuri de haine pentru copii…, etc

Produsele au un design modern si deosebit fiind similare ca si aspect si calitate cu cele importate de catre firmele concurente.

Ce diferentiaza acest produs de cele similare si de ce l-ar alege clientii

 • Pretul de vanzare al acestor produse este unul competitiv ca urmare a faptului ca producatorul este unul local, astfel incat aceste produse vor fi oferite la un pret cu 10-20% mai mic decat cele importate.
 • Firma va dispune si de un site: www.produsebebelino.ro, in cadrul caruia vor fi postate toate produsele si se vor putea face comenzi si online. Prin intermediul site-ului se vor atrage un numar de clienti suplimentari si ofera o facilitate mai rapida de achizitionare. Livrarile se pot face oriunde in tara.

V. Piata si competitia

Piata produselor pentru copii-mobilier cu design modern este in crestere, clientii dorind tot mai mult sa mobileze o camera pentru copii cu mobilier modern special pentru copii. Conform statisticilor piata de mobilier pentru copii a  inregistrat o crestere de 7% in 2009 si 8% in 2010. Volumul total al vanzarilor pe aceasta piata in 2010 a fost de 150 milioane Euro.

Magazinul de desfacere va fi localizat in Bucuresti intr-unul dintre cele mai mari mall-uri. Clientii principali sunt tinerii cu salarii medii care au copii. Piata din Bucuresti este cea mai mare din tara. Numarul de locuitori in Bucuresti este de aproximativ 1.900.000 din care 30% sunt tineri cu copii.

Deoarece firma va avea si un magazin on-line poate furniza produse oriunde in Romania.

Principalii competitori sunt 3 firme (X, Y Z) care au o cota de piata de: 25%, 20% si respectiv 10%. Nici unul din acesti 3 competitori nu au magazin online.

Toti acesti competitori ofera produse similare dar la un pret mai mare. Firma Bebelino targeteaza produsele sale la un pret cu 10%-20% mai mic decat cele oferite de concurenta din import.

VI. Strategia de marketing

Strategia generala de marketing va consta in educarea clientilor cu privire la facilitatile oferite de produsele de mobilier modern pentru copii si atragerea clientilor catre produsele oferite de firma Bebelino.

Campaniile de marketing si promovare vor fi pe urmatoarele canale: fliere, reclama in revistele de specialitate pentru mamici, reclama online pe site-uri de profil si promotii.

Locatia de vanzare joaca de asemenea un rol important in strategia de marketing deorece este o locatie cu vad commercial deosebit. De asemenea ca urmare a segmentului de vanzari online volumul de clienti va creste.

Piata targetata

Firma Bebelino targeteaza clientii tineri cu copii mici, cu salarii medii si care sunt interesati sa incerce produse noi si totodata fac o analiza amanuntita a pietei inainte de a cumpara un produs de acest gen pentru a achizitiona un produs care ofera cel mai bun raport calitate/pret.

Strategia de pret

Principalele categorii de produse vor fi oferite la urmatorul pret:

 • Patuturi de lemn pentru copii: 500-1300 RON (111-288 Euro)
 • Dulapuri de haine pentru copii: 600-1500 RON (133-333 Euro)…etc

Produsele se vor vinde contra cash catre clienti persoane fizice. Clientii corporate reprezentati de gradinite si crese vor reprezenta o proportie mica din totalul vanzarii, la inceput si li se va acorda un termen de plata de 30 de zile.

Vanzarile prognozate

Vanzarilor vor incepe in luna ianuarie 2012. In anul 2013 se prognozeaza o crestere a vanzarilor de 8% iar in anul 3 de activitate (2014), ca urmare a deschiderii unui nou magazin, se estimeaza o crestere de 70% a vanzarilor.

Anul

2012

2013

2014

Vanzari retail (Euro)

 435.000

 469.800

 798.660

Vazari corporate (Euro)

 13.050

 23.490

 79.866

Total

 448.050

 493.290

 878.526

VII. Sectiunea Financiara

Planul Financiar

Firma Bebelino isi va finanta cresterea prin cash-flow-ul generat din vanzari.

Se vor include:

Contul de profit si pierdere prognozat anul 2012-2014

Situatia Fluxurilor de numerar prognozat anul 2012

Bilantul prognozat la 31.12.2012

Pentru informatii detaliate cu privire la cum putem scrie cel mai bun Plan de Afaceri  consultati Ghidul Plan de Afaceri .

Acum e mult mai simplu sa inveti cum sa-ti creezi propriul tau plan de afaceri.

 

Advertisements
This entry was posted in Analiza Financiara (Controlling), Asistenta firme/antreprenori, Managementul Financiar al Firmei, Managementul Riscurilor/Audit and tagged , . Bookmark the permalink.

1 Response to Exemplul unui Plan de Afaceri

 1. http://banibanca.ro/ says:

  demult cautam asa ceva .. multumesc

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s